Europdonor viert de 10 miljoenste stamceldonor in wereldwijde databank

Array

Het zoeken naar de enige persoon die je leven kan redden.

Op 16 november viert de Stichting Europdonor in Leiden dat de 10 miljoenste stamceldonor is geregistreerd in het Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW), het wereldwijde bestand van vrijwillige anonieme stamceldonors. Reeds 50.000 patiënten kregen zo een kans op leven. Namens deze patiënten willen BMDW en de Stichting Europdonor de duizenden donors bedanken voor hun inzet om het leven van onbekende patiënten te redden.

Transplantatie met gezonde stamcellen – zoals beenmerg of navelstrengbloed – is een laatste kans voor duizenden patiënten met een levensbedreigende ziekte, zoals leukemie of een andere bloedziekte. Behandeling met medicijnen of bestraling is niet altijd verzekerd van succes. Ongeveer 30 procent van de patiënten vindt een donor met de goede weefseltypering binnen zijn eigen familie, maar een meerderheid is afhankelijk van een onverwante donor.

De zoektocht naar stamceldonors
Patiënten over de gehele wereld hebben vrijwilligers nodig die bereid zijn beenmerg, bloedstamcellen of navelstrengbloed af te staan. Kenmerken van weefseltypering zijn erfelijk. Het is daarom aannemelijk om een passende donor voor een patiënt te vinden binnen zijn eigen etnische groep. Op dit moment is het merendeel van de geregistreerde donors afkomstig uit West-Europa of Noord-Amerika. De kans dat patiënten van Noordwest-Europese afkomst een donor vinden is daardoor groter dan voor patiënten van andere etnische groepen.

Op dit moment werken 57 stamceldonorbanken en 38 navelstrengbloedbanken in 43 landen samen voor dit goede doel. Stichting Europdonor in Leiden is samen met Sanquin Bloedbank verantwoordelijk voor het in stand houden van het Nederlandse bestand van stamceldonors en de navelstrengbloedeenheden. Daarnaast coördineert Stichting Europdonor de zoekacties voor Nederlandse patiënten in binnen- en buitenland.

Bone Marrow Donors Worldwide
Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW) is de database waarin wereldwijd door transplantatiecentra gezocht kan worden naar een passende donor voor hun patiënten. Het BMDW-project is op initiatief van Prof. Dr. Jon J. van Rood in 1988 gestart, en wordt door de Stichting Europdonor in Leiden namens de deelnemende stamceldonor- en navelstrengbloedbanken uitgevoerd.Bron: LUMC via Artsenapotheker.nl [tag:stamcel] 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen