Kiesbeter is Klipping/watching you

Array

Een van de bezoekers van Marketingfacts deed een bijzonder ontdekking. Kiesbeter maakt gebruik van een Cendris.klipping en dus bouwen ze een database op met profiel van bezoekers die ze kunnen gebruiken voor direct marketing. Dit gaat op basis van een postcode. Dit wordt zichtbaar als je de pagina opent in Opera. Zie hier het screenshot. Voor verificatie wordt dus gebruikgemaakt van Klipping. Deze KPN-technologie koppelt een ip-adressen aan een postcode en/of telefoonnummer. Het is vooralsnog niet bekend waar kiesbeter de vergaarde gegevens voor gaat gebruiken. Omdat de Klipping gebruik maakt van een webbug is dit gelukkig eenvoudig te omzeilen door cendris.klipping.nl aan je hosts file of adblocker toe te voegen. In dit artikel lees je meer over de techniek klipping.

One thought on "Kiesbeter is Klipping/watching you"

  1. De disclaimer van Kiesbeter.nl maakt het allemaal duidelijk:

    Gekoppelde internetsites
    Wees erop bedacht dat andere internetsites waarmee u verbinding maakt vanaf kiesBeter.nl privacybepalingen kunnen bevatten die afwijken van de bepalingen die hier zijn vermeld. Voor de inhoud van de gegevens of de informatie op de internetsites waarmee verbinding wordt gemaakt vanaf kiesBeter.nl wordt geen verantwoordelijkheid gedragen.

    Wat betekent dit? De site Kiesbeter.nl linkt namelijk enkel naar ziekenhuizen en, via een onzichtbaar 1-pixel-groot plaatje, naar een marketingclub.

    Bovenstaande disclaimer is dan ook louter geschreven om het gebruik van de bezoekersgegevens voor marketingdoeleinden mogelijk te maken.

    Naast het feit dat dit zeer ‘onethisch’ overkomt, komen de sitebeheerders er niet mee weg: ze maken namelijk op geen enkele wijze kenbaar dat actief wordt meegewerkt aan het verzamelen van gegevens door een commerciele partij. De disclaimer geldt dan dus niet, het marketingbureau mag de gegevens niet gebruiken.

    Een laatste opmerking: de gebruikte techniek maakt het mogelijk gericht reclameuitingen via de post toe te sturen.

    Bezoekers van de website doen er goed aan hun postbus in de gaten te houden: wie lang op de site heeft gesurft kan binnenkort post verwachten met een aanbieding waarin (hoe toevallig) staat dat de vergoeding van geneesmiddel x, y of z, via de verzekering is geregeld.

     

Comments are closed.

Recente artikelen