Amerikaanse senaat wil medisch dossier als sleutelhanger

Array

In een tijd dat de medische dossiers in ziekenhuizen onvoldoende beveiligd lijken en de vraag wordt gesteld wie nu zijn digitale identiteit (zie voor links: identity 2.0) dient te beheren, zet de Amerikaanse senaat een eigenaardige stap. De senatoren vinden dat voortaan iedereen z’n medisch dossier bij zich dient te dragen. Een VeriChip implant, vlak onder de huid, vinden ze nog te vergaan. Voorgesteld wordt een USB-sleutelhanger. Op de USB-stick staat dan je medisch dossier. De door de senaat aangenomen Wired for Health Care Quality Act dient de informatietechnologie dus te bevorderen.
Ik vraag me echter, net zoals MedGadget, af of de digitale sleutelhanger wel de oplossing is. Hoe vaak raken we niet onze sleutels (en daarmee de hanger) kwijt? Aan de andere kant, als wij eigenaar zijn van ons eigen medisch dossier, wie stapt er dan eens met z’n usb-stick een ziekenhuis binnen en vraagt een kopieetje van z’n digitale dossier?

3 thoughts on "Amerikaanse senaat wil medisch dossier als sleutelhanger"

  1. Zo’n gekke stap vind ik dit nog niet. In de discussie over het EPD in Nederland werd mij nog maals duidelijk dat men nog steeds uitgaat van het principe dat de patiënt te dom is om z’n eiegn dossier te beheren. Daarnaast is de discussie vooral vanuit het perspektief dat de patiënt eigendom is van een zorgverlener. Het systeem wat men in Duitsland wil invoeren is wel slim. De patient krijgt een pasje met chip. Op de chip staan niet de gegevens maar op is de toegangssleutel tot een centraal dossier. Dus allen met de patient z’n pas kan het hele dossier worden bekeken. Patiënten zijn heel erg goed in staat om hun dossier te bewaken en politiek wordt het gelijk een stuk minder complex. En ben je je pas kwijt? Geen man overboard met je paspoort kan je een nieuwe pas krijgen.

    Het systeem biedt je overigens ook de mogelijkheid om bij een terminal je eigen dossier te bekijken.

    Met het identity two point O verhaal van Dick Hardt, Oprichter en  CEO van Sxip Identify. wil ik je attent maken op het filmpje van zijn presentatie op OSCON 2005. Je kan zijn presentatie via deze link bekijken.

     


    Health is not valued till sickness comes!

  2. De presentatie van de inmiddels ‘bewierrookte web 2.0 goeroe’  Dick Hardt kende ik al. Ik meende enige overeenkomst met de presentatiestijl van …… te ontdekken. Natuurlijk heeft Dick dat van ….. afgekeken. :-).

    In de discussie omtrent veiligheid, beheer van medisch dossiers, digitale knooppunten vanuit Nictiz, etc. vind ik de ontwikkeling van usb-sticks, chip-kaarten e.d. wel interessant en derhalve niet onzinnig. Immers, volgend de web 2.0-discussie, laten we voor alle veiligheid maar onze eigen medische identiteit gaan beheren.  Het digitale knooppunt vindt dat niet ergens centraal in Nederland plaats, maar het knooppunt en de uitwisseling van informatie gebeurd op het moment dat mijn pas/stick (die ik bij mij draag) gekoppeld wordt aan de informatiesystemen van de zorginstelling waar ik op dat moment ben. Nog sterker: de uitwisseling vindt dus pas plaats op het moment dat het echt nodig is.

  3. Helemaal juist en hij had het gedaan omdat mijn intro zo was! 😉


    Health is not valued till sickness comes!

Comments are closed.

Recente artikelen