Grootschalig preventie project zuigelingen in Zeeland

Array

Vanaf 1 februari leggen 63 Zeeuwse verpleegkundigen aan de ouders van 5600 zuigelingen van 18 maanden de Vragenlijst Onvervulde Behoeften en Opvoedingsondersteuning (VOBO-lijst) voor. Zij trachten hiermee vroegtijdig opvoedings- en gedragsproblematiek op te sporen en vervolgens vroegtijdig interventies aan te bieden. De verpleegkundigen gaan bij de helft van de ouders op huisbezoek. Bij de andere helft voeren zij het gesprek op het Consultatiebureau. Deze mededeling deed Julius onderzoeker dr. Henk van Stel tijdens het symposium Maten en meten, IJken is weten, dat op 22 november in Middelburg plaatsvond. Aan dit symposium namen honderd professionals, managers, beleidsmakers en wethouders deel. VWS topmedewerker voor preventiebeleid Ronald Mooij lichtte het jeugdbeleid van VWS toe en Guus Schrijvers het advies van de Inventgroep. De VOBO-lijst onderscheidt 12 levensterreinen waar problemen kunnen bestaan. Verpleegkundigen in Zeeland zijn enthousiast over de lijst, omdat deze het gewone gesprek intact laat. Hoogleraar algemene opvoedkunde en Inventgroep voorzitter Jo Hermanns ontwierp de lijst. Als de bespreking van de VOBO lijst leidt tot vroegtijdige signalering van een probleem, dan kunnen ouders terecht bij vroegtijdige interventies die tijdens de voorbereiding van het preventieproject opnieuw zijn ontworpen. Aan het project wordt ook een onderzoek gekoppeld waarvoor het Julius Centum verantwoordelijk is. Dat moet antwoord geven op twee vragen. Vraag 1 luidt: Levert het werken met de VOBO lijst meerwaarde boven het hanteren van wat heet het niet-pluis gevoel en de klinische blik van CB-verpleegkundigen? Om deze vraag te beantwoorden worden aantal en aard van de gesignaleerde Zeeuwse problemen vergeleken met die van 2600 Zuidhollandse babies, waar CB verpleegkundigen niet met de VOBO lijst werken maar met hun niet-pluis gevoel. Vraag 2 is, of een huisbezoek met VOBO lijst meerwaarde heeft boven een CB consult met VOBO-lijst.Daartoe zijn de 5600 Zeeuwse zuigelingen verdeeld over de twee genoemde groepen. Wil je meer weten over het preventieproject? Stuur dan een email naar verpleegkundige en promovenda Ingrid Staal op [email protected] Wil je meer weten over het onderzoek waarvoor subsidie bij ZonMw is aangevraagd? Stuur dan een mail naar dr. Henk van Stel op [email protected]

Bron: Julius Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen