Artsenbul voor zij-instromer

Array

Geneeskundestudent Suzanne Persoon (24) krijgt als eerste zij-instromer van Nederland op donderdag 24 november 2005 haar artsenbul aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na een voltooide studie Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen rondde zij in drie jaar en drie maanden haar studie Geneeskunde af. Op 1 december 2005 begint zij in Zwolle als arts-assistent (AGNIO) op de afdeling Neurologie.

Zij-instromers zijn studenten die met een andere vooropleiding dan het vwo-diploma aan de studie Geneeskunde beginnen. De toelatingseisen voor zij-instromers zijn een voltooide hbo- of wo-opleiding die verwant is aan Geneeskunde en kennis van natuur- en scheikunde op vwo-niveau. Met alle kandidaten vindt een toelatingsgesprek plaats, waarin hun motivatie moet blijken. Zij-instromers volgen eerst een standaard brugprogramma. Dit bereidt hen in een jaar tijd voor op het reguliere programma. Zij krijgen vrijstellingen, afhankelijk van hun vooropleiding. Hun opleiding is verder gelijk aan het reguliere studieprogramma; ook volgen zij de volledige co-schappen.

De mogelijkheid om ook als zij-instromer tot de studie Geneeskunde toegelaten te worden, startte in 2002. Aan het UMCG zijn er jaarlijks ongeveer dertig zij-instromers; dit aantal is bepaald door de beschikbare hoeveelheid plaatsen voor de co-schappen. In Groningen staat de studie Geneeskunde ook open voor kandidaten met een afgeronde hbo-opleiding. Bovendien komt alleen in Groningen het aantal zij-instromers bovenop de 410 eerstejaars-studenten die jaarlijks hun Geneeskundestudie aan het UMCG beginnen.

In Nederland kunnen studenten behalve in Groningen ook in Leiden en Utrecht via de zij-instroom de Geneeskundestudie beginnen. Het belangrijkste motief om ook zij-instromers toe te laten tot de studie Geneeskunde is het dreigende tekort aan artsen.Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen