Ik ga naar de slager voor broodjes: belegde broodjes!

Vandaag lees ik het absurde stukje dat Minister Hoogervorst gaat onderzoeken of het promoten van de Goud In Zorg-verzekering door de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) wel door de beugel kan. Verrassend want deze zomer heb ik diverse initiatieven zien waar zorgverzekeraars op de stoel van zorgverlener gingen zitten en dan heet het ineens marktwerking. Maar goed. Wat is het geval. Hoogervorst wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) inschakelen om te kijken of de huisarts een verzekering mag aanprijzen. Voor een minister die marktwerking propageert is dit op z’n minst een opmerkelijke move. Want voor die minister is er weinig ruimte voor onderzoek als een zorgverzekeraar een eigen apotheek of eigen praktijk gaat starten.

Niet alleen zorgverzekeraars proberen de gezondheidszorg te beïnvloeden. Farmaceutische bedrijven doen dat zelf ook. Maar wat is nu het geval? Huisartsen bevelen volgend jaar in hun praktijk de zogenoemde ‘Goed in Zorg-verzekering’ via folders aan. Het gaat om een verzekering waar de beroepsorganisatie over heeft meegedacht met zorgverzekeraar ONVZ en Nedasco Assuradeuren. Tussenpersoon Meeùs is de aanbieder. Deze ‘Goed in Zorg-polis’ heeft het LHV-keurmerk gekregen, omdat hij voor altijd vrije keus van en acceptatie door de huisarts biedt. Je kan ervan vinden wat je wil vinden, het is een vorm van ondernemen. Onze eigen schrijvende huisdokter liet eerder al in zijn column weten niet te voelen voor om volgend jaar een snabbel als assuradeur te hebben. En ook dat is een vorm van ondernemen. Je onderscheiden en steeds meer ondernemers ontdekken dat samenwerken met andere bedrijven die complementair zijn een je eigen bedrijf een positief effect heeft op je business. Maar ons alles Hansje vind de polis wat te duur. Hoogervorst is er niet blij mee, want, zo zei hij: “Het bevalt mij niet dat het een relatief dure polis is die wordt gepresenteerd als een polis die vrije artsenkeuze garandeert, alsof dat bij andere verzekeringen niet zo is.” En dan te bedenken dat we het hebben over een minister die een buitenproportioneel dure campagne opzet voor zijn eigen beleid. Hoogervorst is namelijk bang dat de huisartsen via betere tarieven ongeoorloofd financieel voordeel krijgen. Dus de verzekeraar was wel financieel voordeel hebben van huisartsenzorg die ze zelf aanbieden of huisartsen die verzekeringen in dienst hebben. De Huisarts mag dit niet. Ik ben de weg kwijt, Ontplooit de beroepsgroep eindelijk de eerste stapjes waarin je enige vorm van ondernemerszin kan ontdekken. En dan wordt het de kop ingedrukt. Als mijn huisarts achter een polis kan staan dan kan is daar ook achterstaan. en als ie daar een centje aan verdient vind ik dat niet eens een probleem. Zoals ik al schreef. Voor broodjes ga ik naar de slager. Want de slager wil het beste brood onder zijn met zorg gemaakte vleeswaren!

PS. Mocht het NTvG dit weer een leuk stukje vinden, dan mogen ze dit natuurlijk ook plaatsen. Voor mij was de vermelding in het blad der bladen een eervolle vermelding. Mocht u interesse hebben in column in uw eigen tijdschrift. Ik ben te bereiken via [email protected] 😉

Recente artikelen