E-consult wordt amper aangeboden
ArrayPatiënten maken tot nu toe nauwelijks gebruik van e-consult, het raadplegen van de huisarts via e-mail of internet. Dit komt doordat nog weinig huisartsen de mogelijkheid van e-consult aanbieden. Veel mensen willen echter graag via het internet met hun huisarts communiceren. Een belangrijke voorwaarde is dat het elektronisch consult vergoed wordt. Dit blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Universiteit Twente gezamenlijk hebben uitgevoerd. Het onderzoek is eind 2005 verricht onder circa 800 internetgebruikers. Slechts zes procent van hen heeft wel eens gebruik gemaakt van e-consult. Een opmerkelijke uitkomst omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat driekwart van alle internetgebruikers graag via het internet hun huisarts zou willen raadplegen. De belangrijkste oorzaak waardoor het gebruik van e-consult achter blijft bij de verwachtingen is het geringe aanbod. 60% van de ondervraagden geeft aan dat hun huisarts geen e-consult aanbiedt, 30% weet het niet. Ook de onbekendheid van het fenomeen speelt een belangrijke rol. De NPCF roept huisartsen op het e-consult actiever aan te gaan bieden.
Patiënten willen vooral gebruik maken van e-consult omdat zij daarmee zelf kunnen bepalen waar, wanneer en onder welke omstandigheden zij een huisarts kunnen raadplegen. E-consult voorziet duidelijk in een behoefte aan informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen of om vragen te stellen die na afloop van het spreekuur nog opkomen. Het elektronisch consult biedt zowel een aanvulling op de reguliere zorg als een serieus alternatief voor het vertrouwde doktersbezoek. De meeste mensen vinden het niet belangrijk dat hun eigen huisarts de vragen beantwoordt. Dit is verrassend, omdat in de richtlijnen van de KNMG juist veel belang wordt gehecht aan de toepassing van e-consult binnen de bestaande behandelrelatie.
Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van e-consult is de vergoeding door de zorgverzekeraar. Veel mensen geven aan nu niet te weten of e-consult vergoed wordt. Meer voorlichting op dit punt lijkt noodzakelijk. Daarnaast willen patiënten dat de arts tijdig reageert op het e-consult. Ook de privacybescherming is een belangrijk punt. Patiënten zien gegarandeerde geheimhouding als een belangrijke randvoorwaarde bij het gebruik van e-consult. Tot slot formuleren patiënten het liefst hun vragen in eigen bewoordingen in plaats van gebruik te moeten maken van een standaardformulier.