DNA kan achternaam voorspellen

Array

Een dna-profiel kan worden gebruikt om de achternaam te voorspellen van een verdachte, zo hebben Britse onderzoekers ontdekt. Onderzoekers aan de universiteit van Leicester en Essex ontwikkelden een methode waarbij op basis van iemands dna-profiel, bijvoorbeeld bloedsporen op een plaats delict, de meest waarschijnlijke achternaam kan worden achterhaald van de verdachte. De baanbrekende techniek vergelijkt het y-chromosoom van mannen en hun achternaam. Het y-chromosoom bepaalt het mannelijk geslacht en wordt, net als de achternaam, doorgegeven van vader op zoon. In het verleden is er al uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van het Y-chromosoom van afrikaanse mannen. Opmerkelijk vondst was een de herkomst van een groot deel terug te vinden was in Duitsland. Het Y-chromosoom wordt van man op man doorgeven en is op die manier over vele tientallen generaties te achterhalen.
  
Voor het Britse onderzoek naar de relatie van achternaam en dna-profielen werden vergeleken van 150 willekeurige tweetallen, die dezelfde achternaam dragen, vergeleken. Daaruit bleek dat hun profielen voor een groot gedeelte overeenkwam. De mate van overeenkomst verbaasde de Britse onderzoekers. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen