Zorgautoriteit moet beoogde taken behouden

0
284

Minister Hoogervorst geeft nog geen krimp: hij wijst de meeste amendementen die zijn ingediend tijdens de eerste termijn van de behandeling van de Wmg, de Wet marktordening gezondheidszorg, af. Hij ontraadt zelfs ‘met kracht’ het amendement van Pieter Omtzigt (CDA) om de Nederlandse Zorgautoriteit NZa in haar taken te beperken tot tariefregulering, terwijl de marktmeestertaak, het actief creëren van een markt, overgeheveld zou moeten worden naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Volgens Omtzigt is het onwenselijk één toezichthouder te belasten met zowel de tariefregulering als het marktmeesterschap, waartoe bijvoorbeeld het onderzoek naar aanmerkelijke marktmacht behoort. Hoogervorst vindt echter dat deze taken juist onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. De afweging tussen strikte tariefregulering en de overgang naar meer marktwerking in de zorg kan juist beter in één organisatie worden gebundeld, stelt hij.

Aan de andere kant ontraadt de minister ook de amendementen die juist het takenpakket van de NZa beogen te verzwaren. Zo wil Frank Heemskerk (PvdA) het instrument van de aanmerkelijke marktmacht uitbreiden, waarbij de NZa op een vrijgegeven markt specifieke verplichtingen kan opleggen aan een zorginstelling. Heemskerk wil dat de NZa die bevoegdheid ook kan aanwenden op een markt waar nog prijsregulering bestaat. Hoogervorst ziet echter niets in nog meer toezichtsmogelijkheden, omdat er volgens hem al voldoende middelen zijn de markt voor te bereiden op vrije tarieven.

Bron: Staatscourant.nl 
[tag:Janine Budding] [tag:Zorgautoriteit] [tag:Hoogervorst]

Vorig artikelTrilmuis tegen RSI zet aan tot gezond gedrag
Volgend artikelSpecialisatie loont, Hartzaak; stressmanagement voor artiesten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.