Haard legionella besmetting in Amsterdam bekend

0
211

Inmiddels hebben zich weer 4 nieuwe slachtoffers en daarmee is het aantal patiënten opgelopen tot 23. De vier nieuwe patiënten wonen buiten Amsterdam, maar werken wel in de stad. Eén patiënt is afgelopen weekeinde overleden als gevolg van de ziekte. Uit zeer betrouwbare bron hebben we begrepen dat het gaat om een gebouw van de UVA.

De GGD Amsterdam laat op dit moment nog niet veel los over de exacte lokatie van de besmettingsbron. De patiënten gemeld in Amsterdam wonen verspreid over de stad, maar het merendeel woont in het oostelijk deel van het centrum. Ook de vier patiënten gemeld buiten Amsterdam bleken hier te werken. Onderzoek naar de bron is daarom in eerste instantie gericht op dit deel van de stad. Inmiddels zijn er tientallen monsters genomen van risicovolle installaties zoals fonteinen en koeltorens. In afwachting van de laboratoriumuitslagen zijn enkele installaties uit voorzorg gesloten.

Echter, er is al veel informatie bij de autoriteiten. Naar het schijnt is het gebouw waar de besmettingen vandaan komt het Universiteitsgebouw op Roeterseiland.

De GGD sluit volgens een woordvoerder geen enkele mogelijke bron uit. Hoewel de dienst het belangrijk vindt de besmette bron zo snel mogelijk te vinden, ligt de prioriteit momenteel bij eventuele patiënten, aldus de zegsman. “Het is belangrijk dat niet meer mensen besmet raken en dat iedereen alert is.” De vraag die wij hebben, is waarom meldt men dan niet welk gebouw het betreft?

Eerste signalen
De eerste drie patiënten meldden zich donderdagmiddag 6 juli. De eerste ziektedag van de patiënten ligt volgens de gezondheidsdienst tussen 29 juni en 6 juli. De dienst zoekt via de andere GGD’en actief naar eventuele andere gevallen van legionella pneumonie in de rest van de Nederland. Daarbij wordt samengewerkt met het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM).

Besmettingsgevaar

De infectie wordt overgebracht door het inademen van zeer kleine druppeltjes water (nevel), waarin de bacterie zich bevindt. Iemand kan besmet water binnenkrijgen door fonteinen, douches of koeltorens die op gebouwen staan. De meeste mensen worden niet ziek na blootstelling. Slechts bij een klein deel van degenen die met de bacterie zijn besmet, ontwikkelt zich de ernstige veteranenziekte.
De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen enkel risico, aldus de GGD in Amsterdam. De veteranenziekte is goed te behandelen, maar is een ernstige aandoening met een overlijdensrisico van 5 tot 25 procent. Hoe sneller antibiotica worden toegediend, des te lager is het risico van overlijden.

Wanneer gaan we in Nederlands deze chip verplicht stellen?

Met dank aan het Geenstijl

[tag:legionella][tag:amsterdam][tag:Veteranenziekte][tag:legionella pneumonie]

Vorig artikelZonnezwemmen
Volgend artikelMicrosoft Nederland maakt winnaars bekend van de Healthcare Partner Awards 2006
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.