Vergoeding voor dure behandeling lymfeklierkanker

Array

Ziekenhuizen kunnen een vergoeding krijgen voor een behandeling van volwassen patiënten met de lymfeklierkanker non-Hodgkin-lymfoom die geen of weinig baat hebben bij chemotherapie. De behandeling wordt alleen vergoed voor mensen met een minder agressieve vorm van deze kanker.

De behandeling met ibritumomabtiuxetan (merknaam Zevalin) wordt opgenomen in de zogenoemde regeling dure geneesmiddelen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting (CTG/Nza io) in een brief aan de ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

De maatregel houdt in dat ziekenhuizen voortaan een vergoeding kunnen krijgen voor 80 procent van de inkoopkosten van het middel.

De overige 20 procent moeten ze zelf uit hun reguliere budget betalen. De regel gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 in.

Zevalin bestaat uit een anti-stof die zich in het lichaam bindt aan lymfoomcellen en waaraan een radioactief bronnetje is gekoppeld, legt hematoloog professor Ton Hagenbeek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam uit. Daarmee worden selectief ter plekke lymfoomcellen bestraald en gedood. Uiteraard heeft dat ook een schadelijk effect op gezonde cellen in de omgeving. Zevalin is daarom niet zonder bijwerkingen. Met name een tijdelijke daling van het aantal bloedcellen wordt vaak waargenomen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten die voor de behandeling in aanmerking komen na de behandeling met ibritumomab minstens een half jaar vrij zijn van de kanker. Bij de helft treedt beperkt herstel op. Een behandeling met Zevalin kost bijna 13.000 euro.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen