Steun het Prinses Beatrix Fonds

Array

Het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten bestaat 50 jaar. Het werd in 1956 opgericht als ‘Poliofonds’ tegen de gevolgen van een grote polio-epidemie.

Het Fonds zet zich ook in voor andere aandoeningen die de spieren verlammen:
– spierziekten zoals Duchenne en ALS
– MS
– Parkinson
– Huntington en spasticiteit.

Zowel voor wetenschappelijk onderzoek als patiënten wil het Prinses Beatrix Fonds een jubileumgeschenk bijeenbrengen. Het onderzoek wordt met € 2,5 miljoen extra gestimuleerd door de Prinses Beatrix Fonds Onderzoeksprijzen voor spierziekten en Parkinson. Hiermee wordt langlopend onderzoek gefinancierd.

Wat is precies het onderzoeksterrein?

Het Prinses Beatrix Fonds stimuleert wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op verdieping van inzicht in de ontstaanswijze, diagnostiek, behandeling of het voorkómen van de onderstaande ziektebeelden.

  • Klik hier voor een overzicht van de lopende onderzoeken
  • Klik hier voor een overzicht van beschikbaar gestelde Scholarships
  • Klik hier voor een overzicht van de leerstoelen

PERSBERICHT

De jubileumactie ‘Zeg ‘ns JA’ van het 50-jarige Prinses Beatrix Fonds is een groot succes geworden. Tijdens de TV uitzending van donderdagavond, 31 augustus bij de TROS is massaal gereageerd. Het voorlopig totaal van de giften bedraagt . 400.593,-
In de loop van het jaar hadden al veel bedrijven en instellingen eigen acties gevoerd ten bate van het jubilerende Fonds. Daarvan was het voorlopige bedrag donderdagavond
. 1.580.420,-, zodat op dit moment in totaal . 1.981.013,- is toegezegd.
De kaartenactie ‘Zeg ‘ns JA’ loopt nog enkele weken door. Ook de acties van instellingen en bedrijven zijn nog niet afgerond. Het jubileum wordt afgesloten met een Benefietgala met kunstveiling op 9 december in Noordwijk.

De hele avond hebben kijkers positief gereageerd op de oproep van Ivo Niehe een bijdrage te geven aan de twee doelstellingen van het jubilerende Fonds. Ze konden via een gratis telefoonnummer 0800 – 11 12 een gift kwijt bij een telefoonpanel van Bekende Nederlanders, wetenschappers en PBF-vrijwilligers. HCN heeft hiervoor zijn callcenter beschikbaar gesteld.

Bij dit jubileum heeft het Prinses Beatrix Fonds twee Onderzoeksprijzen uitgeloofd van elk . 1.25 miljoen waarmee prof. Jan Smeitink in Nijmegen en prof. Chris de Zeeuw vijf jaar onderzoek kunnen doen naar spierziekten en bewegingsstoornissen. In de TV uitzending reikte Koningin Beatrix de prijzen persoonlijk aan de beide wetenschappers uit.

Het tweede jubileumgeschenk betreft de inrichting van nieuwe woonvoorzieningen voor jonge patiënten met spierziekten. Het Fonds wil betere leefomstandigheden voor hen creëren zodat ze niet tussen hoogbejaarden hoeven te wonen waarmee ze geen contact hebben. Hiervoor heeft het Prinses Beatrix Fonds . 2 miljoen uitgetrokken.

Acties van instellingen en bedrijven
De Sponsor Loterij heeft voor de Onderzoeksprijzen een bedrag van
. 500.000.- beschikbaar gesteld. Lotto-ambassadeur Robert ten Brink bood een cheque van . 200.000.- aan voor de Jongerencentra. De Telegraaf heeft de opbrengst van de najaarspuzzel beschikbaar gesteld.
Bakkerij Bart verkoopt een speciaal Prinsessenbrood, RotoSmeets heeft kaarten en posters beschikbaar gesteld, ook de ruime publiciteit in de media is gesponsord. Juniorkamers Nederland hebben locale acties gevoerd, de Nederlandse Postduiven Organisatie stelt de opbrengst van een speciale vlucht beschikbaar en de Gulpener Bierbrouwerij de opbrengst van de hopoogst.
Cesar-oefentherapeute Ynske Heddema liep met de Friese Elfstedenwandeltocht . 3.000.- bijeen.
In het WTC in Amsterdam vindt een internationaal schaaktoernooi plaats voor het PBF.
Het blijft het hele jaar mogelijk om nog een bijdrage aan de jubileumactie ‘Zeg ‘ns JA’ te leveren dmv. de actiekaart die nog steeds wordt verspreid, via telefoonnummer 0800 – 11 12 of via het actienummer van het Prinses Beatrix Fonds zelf: 070 – 3607 607 of via www.beatrix.nl.

‘We hebben met deze jubileumactie het doel van het Prinses Beatrix Fonds én de verschillende ziektebeelden die spieren verlammen, goed op de kaart willen zetten,’ aldus ambassadeur Ivo Niehe. ‘Ik heb de indruk dat we daarin goed zijn geslaagd.
Het Prinses Beatrix Fonds dankt iedereen die aan deze actie heeft bijgedragen.’

Het Prinses Beatrix Fonds besteedt ruim € 2 miljoen aan onderzoek naar oorzaken en nieuwe behandelingen.

De meeste van deze ziekten zijn nog niet te genezen. Daarom steunt het Prinses Beatrix Fonds met circa € 2 miljoen de activiteiten van de landelijke patiëntenorganisaties op dit gebied:

– Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)
– Parkinson Patiënten Vereniging (PPV)
– Vereniging van Huntington
– Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN)
– BOSK, Vereniging van Motorisch Gehandicapten.

Voor jonge patiënten wil het Prinses Beatrix Fonds aparte woonvoorzieningen in een zestal verpleeghuizen, verspreid in het land, mogelijk maken. Voor deze jubileumplannen heeft het Prinses Beatrix Fonds in totaal € 5 miljoen uitgetrokken.Van grote waarde is het wetenschappelijk onderzoek dat door het Prinses Beatrix Fonds wordt gesubsidieerd. Jaarlijks kunnen zo’n 15 onderzoeken worden begonnen, vaak voor de duur van twee jaar. Daardoor groeien de mogelijkheden om spierziekten en -aandoeningen te remmen, te genezen en/of te voorkomen. Zonder het Prinses Beatrix Fonds zouden deze onderzoeken niet mogelijk zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen