Combipill: NHG velt onjuist oordeel over polypil als gevolg van onvolledige feitenkennis

Array

Onlangs heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap gemeend zich negatief te moeten uit laten over een initiatief waarbij vijftigplussers zich via internet kunnen aanmelden om in aanmerking te komen voor een zogenaamde polypil. Het product in kwestie heet de Combipill.

Bij de bestanddelen van het product gaat het om reguliere geneesmiddelen die hun nut en veiligheid al jaren hebben bewezen. Het idee om een dergelijk product te ontwikkelen is voortgekomen uit het feit dat wij als initiatiefnemers van mening zijn dat er in Nederland te weinig aandacht is voor preventie van factoren die leiden tot het metabool syndroom.

De huidige gangbare behandelingen zijn namelijk vrijwel altijd reactief. Dit ondanks het feit dat er  wereldwijd al geruime tijd wetenschappers zijn die er met enige regelmaat op wijzen, dat het wellicht zinnig zou zijn indien er in dit kader iets aan preventie zou worden gedaan. Ook diverse grote farmaceutische bedrijven zijn continue bezig om te kijken of het mogelijk is om initiatieven in deze richting te ontwikkelen.

Van de bestanddelen in de Combipill is in diverse studies aangetoond dat zij leiden tot verminderde mortaliteit en morbiditeit. Uiteraard is er op dit moment nog geen keiharde garantie te geven dat een dergelijk product levensverlengend werkt. Als van de afzonderlijke componenten echter zeer gunstige effecten in dit kader bekend zijn, is het niet verwonderlijk dat alom gerespecteerde wetenschappers pleiten voor preventieve behandeling met een polypil.

De opmerking dat de procedure bij het voorschrijven van de Combipill niet aan de richtlijnen van de KNMG zou voldoen is onjuist. Patiënten dienen zich inderdaad aan te melden via de website www.combipill.info. Dit is echter niet meer dan een eerste filter. Een eerste beoordeling of iemand in aanmerking komt voor de Combipill gebeurt aan de hand van de antwoorden ingevuld op de website. De daadwerkelijke beoordeling of iemand in aanmerking komt vindt altijd plaats na een lijfelijk bezoek aan een arts.
Indien de eigen huisarts en beoordelend arts niet dezelfde zijn, wordt de eigen huisarts schriftelijk geïnformeerd. Met deze informatie kan de huisarts vervolgens zijn medisch dossier completeren. Om ook een goede medicatiebewaking bij alle apotheken te waarborgen, is het de bedoeling dat de Combipill via reguliere apotheken wordt gedistribueerd.

In de huidige fase worden apotheken nog via de computer of schriftelijk geïnformeerd zodat ook zij hun medicatiedossier kunnen completeren. Dit is dezelfde werkwijze die door in ziekenhuizen gevestigde “politheken” momenteel wordt gevolgd. Zoals u ongetwijfeld bekend is, wordt een soortgelijke werkwijze gevolgd door diverse huisartsenposten. Werkwijzen die door de inspectie zijn goedgekeurd omdat er klaarblijkelijk voldaan wordt aan de geldende normen.

De opmerking dat er geen bloeddruk zou worden gemeten kunnen wij niet helemaal plaatsen. Het is immers de verantwoordelijkheid van elke huisarts of specialist alvorens hij/zij het product de Combipill aan zijn/haar patiënt voorschrijft, een zorgvuldige anamnese af te nemen. Inclusief een eventuele bloeddrukmeting. Maar ook dat is gelukkig allemaal vastgelegd in de uitermate belangrijke richtlijnen van de KNMG.

De initiatiefnemers van de Combipill hebben tijdens het hele traject getracht alle richtlijnen ten aanzien van beroepsregels van zowel KNMG en KNMP zorgvuldig te volgen. Mochten er desondanks zaken zijn die daarbij over het hoofd zijn gezien, staan wij uiteraard altijd open voor terecht kritische kanttekeningen en suggesties.
Wij zouden de heer Goudswaard willen uitnodigen om een open dialoog met ons aan te gaan zodat hij zijn eindoordeel kan baseren op feitelijkheden en niet op ongegronde veronderstellingen en onvolledige feitenkennis.

Met vriendelijke groet,

H. Rol, huisarts
H. Haan, apotheker

Recente artikelen