Hormoonbehandeling na overgang kan aderverkalking verergeren

Array

Persbericht
Cardioloog onderzocht samenhang met kalkafzetting borstslagaderen

Met het toedienen van het hormoon oestrogeen aan vrouwen in de menopauze dient, indien nodig, zo snel mogelijk na het begin van de overgang te worden begonnen. Alleen dan biedt het hormoon bescherming tegen verkalking van bloedvaten. Na het zestigste jaar, als bij ieder mens de aderen verkalkt raken, verslechtert de toestand van de vaatwanden onder invloed van oestrogeen. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek, waarop cardioloog Angela Maas  is afgelopen vrijdag gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht of de mate van aderkalk, die wordt aangetroffen op röntgenfotoÂ’s die bij borstonderzoek worden gemaakt, een indicatie kan zijn voor het optreden van aderverkalking in de rest van het lichaam van een vrouw en het risico op problemen met hart en bloedvaten.
Angela Maas, werkzaam als cardioloog in de Zwolse Isala klinieken, begon haar onderzoek in de hoop een nieuwe, eenvoudige screeningsmethode te vinden om verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen op te sporen. In Nederland worden periodiek van alle vrouwen boven de vijftig mammogrammen gemaakt, met het doel tumoren in de borsten tijdig te ontdekken. Op deze röntgenfoto’s zijn vaak kalkafzettingen waar te nemen, die zich in slagaderen van de borst bevinden. In haar onderzoek vond Maas geen samenhang tussen de kalkafzetting in borsten en de aderverkalking die tot hart- en vaatziekten leidt, maar het onderzoek van de cardioloog leverde ook andere resultaten op. Ze stelt in haar proefschrift dat de geslachtshormonen direct van invloed zijn op aderverkalking en dat er wat die aandoening betreft, tussen mannen een vrouwen aanzienlijke verschillen bestaan. Ook de leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen heeft invloed. Oestrogeen beschermt tegen vaatverkalking, hoe eerder de overgang begint, hoe eerder de aanmaak van dit hormoon afneemt, hoe sneller vrouwen last krijgen van verkalking en vernauwing in de bloedvaten. Ook andere factoren versnellen dit proces, de belangrijkste boosdoener is roken, aldus de cardioloog. Opmerkelijk is overigens, dat rooktsters minder kalkafzetting hebben op de slagaderen in hun borsten.

Maas bekeek voor haar onderzoek de mammogrammen van bijna 1700 vrouwen, die regelmatig op borstkanker waren gescreend en zij onderzocht mammogrammen van 600 vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Recente artikelen