Prijs voor bloedmanagement

Array

Persbericht
Peter Everts, hoofd Extracorporele Circulatie en Bloed Management in het Catharina-ziekenhuis, heeft in in New Yersey de Poster Scientific Recognition Award ontvangen. Everts heeft met zijn onderzoeken substantieel bijgedragen aan de vermindering van het aantal bloedtransfusies bij tal van operaties.

Vooral bij heup- en knieoperaties is het bloedverlies groot en bestond de behoefte aan bloedbesparende technieken. Daarom ontwikkelde Everts, samen met andere specialisten in het Catharina-ziekenhuis, een methode waarbij de patiënt met eigen bloed wordt behandeld. Een speciale gel van patiënteigen bloedplaatjes en witte bloedcellen (platelet gel) stimuleert de genezing van de operatiewond en een spray van plasma-eiwitten werkt bloedstelpend. Hierdoor hoeft er nauwelijks donorbloed gegeven te worden. Dit vermindert het aantal complicaties.

Award
Everts kreeg de award op 16 september voor zijn onderzoek ‘Platelet gel and fibrin sealant reduce allogeneic blood transfusions in total knee arthroplasty’. Hierin toont hij aan dat de toegepaste methode resulteert in een significante vermindering in bloedtransfusies, minder postoperatieve infecties, een snellere wondgenezing en een korter verblijf in het ziekenhuis.
Peter Everts bevindt zich in goed gezelschap: in 2005 kregen de US Marine doctors de award voor hun aandeel in bloedbesparende technieken tijdens de oorlog in Irak.

Promotie
Peter Everts heeft reeds diverse publicaties op zijn naam staan en hoopt te promoveren op 1 maart 2007 aan de universiteit te Utrecht. Vanuit ons ziekenhuis fungeren Prof.dr. A. Van Zundert en dr. J. Schönberger respectievelijk als promotor en co-promotor.

Recente artikelen