Zorgmeetlat toont schokkende verschillen in verkiezingsprogram

Array

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, de beroepsvereniging voor de grootste beroepsgroep van Nederland, heeft de verkiezingsprogramma’s doorgenomen op de consequenties voor de toekomst van de zorg, specifiek voor 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden.

De verschillen tussen partijprogramma’s zijn schokkend.

Op vrijdag 29 september om 9.30 uur presenteert V&VN de Politieke Zorgmeetlat in Nieuwspoort, Wandelganger 2 in Den Haag.

In mei 2006 heeft Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (toen nog AVVV, koepelorganisatie van beroepsverenigingen van verpleegkundigen en verzorgenden) aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer laten weten welke zes punten belangrijk zijn voor de toekomst van de zorg, specifiek vanuit verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners.
Deze zes punten vormen de basis voor de V&VN Politieke Zorgmeetlat, die is opgebouwd uit zeven criteria.
De verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, die in NOVA’s politieke barometer van 8 september 2006 tenminste op 1 zetel konden rekenen, zijn langs de Zorgmeetlat gelegd.
Van alle geselecteerde verkiezingsprogramma’s is de zorgparagraaf doorgenomen. Ook is ieder verkiezingsprogramma doorzocht op een aantal steekwoorden zoals ‘verpleegkundige’, ‘verzorgende’, ‘zorg’. De tekst van deze zorgparagraaf is getoetst aan de hand van de 7 opgestelde criteria. Voor elk van de eerste 6 criteria kan een verkiezingsprogramma 0 tot 3 punten verdienen. Voor criterium 7 is een andere methodiek gehanteerd.
De Zorgmeetlat geeft de politieke partijen een cijfer van -4 tot 10.

Op basis van de uitkomsten van de Politieke Zorgmeetlat vraagt V&VN politieke partijen tot aanpassing van verkiezingsprogramma’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen