Niet gecategoriseerd

Nederlandse Zorgautoriteit start op 1 oktober

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is vanaf 1 oktober een van de belangrijkste toezichthouders in de gezondheidszorg. Dan treedt namelijk de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) in werking. Met de invoering van deze wet heeft minister Hoogervorst van VWS de wijziging van het zorgstelsel afgerond.

De WMG regelt het markttoezicht in de zorg. De NZa (http://www.nza.nl) gaat onder leiding van de heer De Grave de marktwerking in de zorg op gang brengen en bewaken, de tarieven in de zorg reguleren en toezien op de goede uitvoering van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ.

Het College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ) houden op te bestaan en gaan op in de NZa. De NZa gaat samenwerken met de andere toezichthouders die een rol spelen in de zorg. De belangrijkste zijn: de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die toeziet op de kwaliteit van de zorg, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die fusies toetst en het kartelverbod en het verbod op misbruik van economische machtspositie handhaaft en De Nederlandsche Bank (DNB) die erop let dat de verzekeraars genoeg reserves hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.