Van kotsgebaar tot leugenaar

Array

Eindelijk weer een Column van Sunny. Even heeft ze zich kunnen wegrukken uit het JetSet leven op een van de Canarische eilanden. In een strakke leren broek met dito top laat ze haar stralende gezicht zien op de Redactie. Als de gebruinde Sunny zich op de redactie binnenkomt, betekent dat vaak een pittige column over het zorgstelsel. En dat is ook zo. Vandaag heeft zij haar glimmende ganzenveer weer in een potje met gif gedoopt en jongleert ze met haar pennetje alsof ze zo uit de film “Coyote Ugly” is gestapt. Hans is weer eens aan de beurt…………………..
_________________________________________________________

………..Daar gaan we weer, meer leugens uit de politiek en nu de lang verwachtte van Hoogervorst. De zorgpremies zullen volgend jaar wel eens flink tegenvallen. De ramingen van minister Hoogervorst (volksgezondheid) zijn, misschien wel vanwege de naderende verkiezingen, te laag. Bij mij was de geloofwaardigheid van Hoogervorst, na het gebaar, al ver onder het nul-punt gedaald. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) presenteerde gisteren eigen premieberekeningen. Hoogervorst denkt dat verzekerden volgend jaar een gemiddelde zorgpremie van 1134 euro gaan betalen (waarvan ze het jaar daarop via de no-claimregeling gemiddeld 91 euro terug krijgen). Dat is al een premiestijging van ongeveer tien procent, oftewel ruim honderd euro. Laat me de reactie van HaHo eens raden:

“Het is resultaat van de marktwerking in de gezondheidszorg, de politiek valt hierin niets te verwijten. Als meer mensen gebruik maken van zorgvoorzieningen wordt het zorgstelsel automatisch duurder.”

Tuurlijk had HaHo de dubble vergrijzing niet zien aankomen. Tuurlijk had Haho niet kunnen voorzien dat de hevige concurrentie de premies het jaar daarop zou opjagen. En natuurlijk had hij verwacht dat ziekenfonds patienten ineens minder naar de huisarts zouden gaan.

De verzekeraars komen zelfs minimaal twee tientjes hoger uit. Dan het cijferwerk van HaHO. Het verschil zit gedeeltelijk in de prognoses voor de Â’kaleÂ’ zorgkosten: ZN voorspelt dat de kosten voor huisartsen- en ziekenhuiszorg hoger zullen uitvallen dan Hoogervorst denkt. Ook komt er een regeling voor de ongeveer 150.000 wanbetalers, zo is afgesproken. Daarvoor gaan alle premiebetalers gemiddeld negen euro betalen, becijfert ZN.

Weer zo’n kromme redenering, de politiek zou ervoor zorgen met maatregels dat er niemand onverzekerd zou zijn. Een groot verschil van inschatting zit daarnaast in de uitvoeringskosten van verzekeraars. Want dat zijn natuurlijk noodlijdende bedrijven. Veel geld blijft op de plank liggen maar daar hebben we het niet over. Dat is voor de ROS-sen. En wie daar de rente van opstrijkt? Niet de premieetaler! Dit jaar betalen verzekerden daarvoor gemiddeld 60 euro. Dat is natuurlijk veel te weinig. Daarmee lijden alle verzekeraars verlies en dat kan niet, laten we dat geld maar gewoon weer bij Jan met de Pet terughalen. Dat verlies bedraagt volgens ZN jaarlijks 40 euro per verzekerde: de prijs die de verzekeraars betalen voor de prijzenslag van vorig najaar. Hier krijg ik al weer visioenen van Lewinsky affaire, je weet wel Clintons de-sigaar-uit-eigen-doos show. Kijk, de zorgverzekeraars hebben om uw gunsten gestreden met kadootjes en lage premies die u lekker zelf mag betalen. Want er zouden niet zo veel mensen switchen van zorgverzekering. Ik stel voor dat de zorgverzekeraars die sigaar uit eigen doos, niet met ons gaan verrekenen maar gewoon doelmatiger en minder bureaucratisch gaan inkopen.

Ook Hoogervorst gaat uit van hogere uitvoeringskosten: 83 euro extra. Maar volgens Bontje kan het werkelijke bedrag fors hoger uitvallen. „Dat hangt er vanaf in hoeverre de verzekeraars opnieuw verlies willen of kunnen nemen. En dat hangt weer af van hun reserves, en van wat de andere verzekeraars doen. Ze willen voorkomen dat verzekerden weglopen.” Pas op deze keer op, want in 2008 betaald u deze dus zelf! Er is ook niemand die vraag of verzekerden het verlies willen of kunnen nemen. Ik denk dat ouderen dat verlies niet eens kunnen nemen. Maar dat wordt aan niemand gevraagd. Hoe hoog de feitelijke zorgpremies worden, blijkt in november als de zorgverzekeraars met hun polisaanbod voor volgend jaar komen. Opzeggen moet voor 1 januari, aanmelden bij een andere verzekeraar kan nog de hele maand januari. ZN verwacht geen herhaling van de administratieve chaos van vorig jaar. Sunny verwacht wat anders. Hoe goed was uw verzekeraar te bereiken? En neemt u daar genoegen mee? Hoe lamg heeft u op uw nieuwe polis moeten wachten, de mijne had ik pas ergens in Juni en mijn pasje van de polis is nog niet eens een half jaar oud. Meer betalen, okay, maar dan ook meer service. Moegen we dat minimaal verwachten.

En het woord marktwerking in de zorg is ook een farce! Kijk naar de thuiszorg, kijk naar kraamzorg. Heeft u een tandarts? Er is geen Marktwerking, er is alleen een puinhoop. Met name een financiele en administratieve puinhoop! De regels en de prijzen worden door de overheid vastgesteld.

Maar Ome Zalm komt met een verrassing. Er komt extra zorgtoeslag Ome Gerrit van de staatskasmaakt zich nog niet ongerust dat de zorgpremie volgend jaar hoger uitvalt dan het kabinet verwacht. Mocht dat toch gebeuren dan zal het de zorgtoeslag verhogen. Overigens heeft de Consumentenbond marktwaakhond de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd te onderzoeken of de prognoses wel door de bocht kunnen. Wat zal de actie van Iris van Bennekom zijn, Komt zij nog in actie of blijft zij ook deze keer onzichtbaar in dit debat?

Fijn, die privatiseringen, vooraf wordt beloofd dat het de concurrentie verhoogd en zal zorgen voor prijsverlagingen en betere service. Ik heb er niets van gemerkt! U wel?

Hoe kan het dan dat Nederland de duurste gezondheidszorg van Europa heeft , maar in kwaliteit een van de slechtste?
Privatiseringen in de zorg leidt dus gewoon voor meer kosten voor verzekerden en zorgverleners!

Laten we hier maar over op houden. Maar een beeld van HaHo is mij al die tijd bijgebleven. Zou die de VOC mentaliteit zijn die Balkenende bedoeld? Hoeveel respect heeft Hoogervorst voor U? Hoe geloofwaardig is Hoogervorst?

Recente artikelen