Nieuwe medicijnen voor allerarmste landen

MINBZ: Nederland investeert in nieuwe medicijnen voor allerarmste landen
Ieder jaar sterven 6 miljoen mensen wereldwijd aan AIDS, tuberculose en malaria, omdat er onvoldoende effectieve medicijnen zijn voor de strijd tegen deze ziektes. Meer dan 90 procent van de sterfgevallen vindt plaats in Afrika. Vanwege de geringe koopkracht in arme landen investeren farmaceutische bedrijven onvoldoende in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal de komende vier jaar circa 80 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.‘Ieder jaar krijgen meer dan 250 miljoen mensen in Afrika malaria, iedere 30 seconden sterft onnodig een kind onder de vijf jaar aan deze ziekte, omdat bestaande middelen niet meer werken’, aldus Van Ardenne, ‘door de Nederlandse bijdrage is het mogelijk om binnen drie jaar een nieuw malariamedicijn beschikbaar te maken voor Afrikaanse landen’. De minister ziet samenwerking met bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en andere partners als de oplossing om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor de allerarmste landen. Van Ardenne: ‘Een nieuw medicijn op de markt brengen duurt al gauw 10 jaar en kost 800 miljoen, een vaccin ontwikkelen duurt nog langer en is nog duurder. Door de krachten te bundelen kunnen jaarlijks één miljoen kinderen door een simpele inenting tegen malaria gered worden’.

Ook krijgen jaarlijks negen miljoen mensen tuberculose en sterven twee miljoen mensen aan deze ziekte. Genezing van tuberculose is mogelijk maar behandeling met meerdere medicijnen duurt minimaal zes maanden. Met de Nederlandse investering wordt binnen 3 jaar een kortere behandelingsduur met één medicijn mogelijk. Vrouwen in Afrika worden vaak door verkrachting het slachtoffer van AIDS. Een microbicide dat vrouwen zelf kunnen inbrengen zou een enorme bescherming bieden. Door de Nederlandse bijdrage wordt verwacht dat een Afrikaanse vrouw binnen vijf jaar over zo’n middel kan beschikken.

Bij het testen van nieuwe medicijnen mogen mensen in ontwikkelingslanden niet als proefkonijn worden ingezet. Daarom wordt een deel van deze investeringen ook gebruikt om autoriteiten in staat te stellen voldoende toezicht te kunnen houden op het testen.

De Nederlandse investering zal ingezet worden voor de ontwikkeling van medicijnen, vaccin en diagnostiek tegen malaria (20 miljoen euro), tuberculose (30 miljoen) en AIDS (30 miljoen euro). Hiermee is Nederland op het gebied van medicijnontwikkeling de grootste financier als het gaat om tuberculose en na de VS en het VK de derde financier wat betreft malaria.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen