Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben behoefte aan seksuele gezondheidszorg

Persbericht
De helft van alle Nederlanders ervaart problemen op seksueel gebied. Ruim 2 miljoen mensen per jaar hebben behoefte aan professionele hulp, zowel psychische als medische hulp. Van hen komt iets meer dan de helft ook daadwerkelijk terecht bij zorgverleners. Dit concludeert de Rutgers Nisso Groep op basis van het grootschalige bevolkingsonderzoek naar de seksuele gezondheid, de zorgbehoeften en het zorggebruik van Nederlanders tussen 19 en 69 jaar. Op donderdag 23 november worden alle onderzoeks-resultaten bekend gemaakt tijdens het Nationaal Congres Seksuele Gezondheid 2006.Seksuele problematiek en geestelijke gezondheid
De helft van alle volwassen Nederlanders ervaart stress in verband met seks en relaties. Bij circa een kwart spelen ernstige seksuele gezondheidsproblemen, zoals relatieproblemen, zorgen om soa en hiv, problemen rond onvruchtbaarheid, abortus, seksueel functioneren, seksueel geweld en overmatig seksueel verlangen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de seksuele gezondheid van mensen nauw samenhangt met hun geestelijk welbevinden. Een kwart van alle psychische klachten bij zowel mannen als vrouwen is gerelateerd aan uiteenlopende seksuele gezondheidsproblemen. Zo kunnen bijvoorbeeld een onvervulde kinderwens of emotionele problemen na een abortus psychische klachten veroorzaken. Circa een miljoen mensen heeft behoefte aan seksuele gezondheidszorg, maar komt niet terecht bij zorgverleners. Vaak omdat ze de stap niet durven te zetten, maar ook omdat mensen de hulp te duur vinden, de wachtlijst lang is of omdat ze geen geschikte hulpverlener kunnen vinden.

Frequentie en repertoire
De afname van seksuele taboes in onze samenleving en de toename van seksueel getinte uitingen in de media en in het straatbeeld, contrasteren sterk met de relatieve rust die heerst in de slaapkamer van de meeste volwassen Nederlanders. Seks vindt overwegend plaats in vaste, monogame relaties. De frequentie van seksueel contact ligt iets lager dan 15 jaar geleden, de laatste keer dat op vergelijkbare schaal gegevens zijn verzameld. Zes op de tien mensen heeft hooguit eens per week seks met hun partner. Veel mensen vinden die frequentie aan de lage kant. Er is wel meer variatie in het seksuele repertoire: orale en anale seks, masturbatie en het gebruik van seksspeeltjes en porno. Vrouwen hebben vaker dan voorheen meerdere seksuele partners, iets wat traditiegetrouw was voorbehouden aan mannen.

Nationaal Congres Seksuele Gezondheid 2006
Tijdens het Nationaal Congres Seksuele Gezondheid op 23 november 2006 worden alle onderzoeksresultaten gepresenteerd. Dit gebeurt aan de hand van vijf themaÂ’s: relaties & seksualiteit, geboorteregeling & onvruchtbaarheid, seksueel geweld, seksueel disfunctioneren en overmatig seksueel verlangen. Tevens komen (ervarings-)deskundigen aan het woord. Alle deelnemers aan het congres ontvangen een verslag van de onderzoeksresultaten in de vorm van het boek Seksuele Gezondheid in Nederland 2006 (uitgeverij Eburon, Delft; ISBN 9059721365 / 9789059721364).

Recente artikelen