Primeur met vijfvoudige niertransplantatie

Array

Twaalf chirurgen in zes operatiekamers en vijf donoren zorgden afgelopen week voor een historische massaniertransplantatie. Vijf mensen kregen zo in het John Hopkins Transplantatiecentrum in het Amerikaanse Baltimore op het zelfde ogenblik een nieuwe gedoneerde nier. Dat meldden dinsdag Amerikaanse kranten.

Het was de artsen in Baltimore niet om een record te doen. De vijfvoudige transplantatie had alles te maken met de beschikbaarheid van donornieren. Vier nierpatiënten zochten eerder contact met het transplantatiecentrum omdat zij ieder een familielid bereid hadden gevonden een nier te doneren.

Wachtlijst
In geen enkel geval bleek het familielid een geschikte donor. Een vijfde patiënt stond op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Toen bekend was dat een vijfde, levende donor bereid was een nier af te staan aan een onbekende, waren er vijf patiënten en vijf donoren. Toen bleek het onderling mogelijk voor iedere patiënt een geschikte nier te vinden.

Toen er eenmaal afspraken waren gemaakt over de transplantaties besloot men de operaties gelijktijdig uit te voeren. Dat gebeurde om te voorkomen dat een van de donoren zich later zou bedenken of ziek zou worden.

Tot nu toe zijn wel drievoudige transplantaties uitgevoerd, maar nooit vijf tegelijk. Meestal gaat het om één donor en één ontvanger. Hoewel de meeste donornieren afkomstig zijn van overleden donoren, geven artsen de voorkeur aan nieren die afgestaan worden door levenden omdat dan de kans op succes groter is.

In de Verenigde Staten komt het steeds vaker voor dat voor een nierpatiënt een passende levende donor wordt gevonden als de patiënt ook een familielid of vriend eveneens bereid vindt een nier af te staan aan een vreemde.

Toen bleek het onderling mogelijk voor iedere patiënt een geschikte nier te vinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen