Proeftuin helpt artsen bij afbouwen antidepressiva-gebruik

In een nieuw project ondersteunt de Proeftuin Farmacie Groningen apothekers en huisartsen in de provincie Groningen bij het beoordelen van patiënten die langdurig medicijnen tegen een depressie gebruiken. Uit een inventarisatie is gebleken dat 10-20% van de langdurig gebruikers van medicijnen tegen een depressie veilig kan stoppen met het gebruik daarvan. De richtlijn van de Proeftuin adviseert het afbouwen en stoppen van dit medicijngebruik.Gelijktijdig gebruik van medicijnen tegen depressie en slaap- of kalmeringstabletten. Ook worden patiënten beoordeeld die slaap- of kalmeringstabletten combineren met medicijnen tegen een depressie. Slaap- of kalmeringsmiddelen hebben vaak ongewenste bijwerkingen en dragen meestal niet bij aan het herstel van de depressie. In een gemiddelde huisartsenpraktijk blijken ongeveer 25 gebruikers van medicijnen tegen depressie tegelijkertijd langer dan 4-6 weken slaap- of kalmeringsmiddelen te gebruiken. Huisartsen die aan het project deelnemen, vragen aan betrokken apotheken om patiënten te selecteren die in aanmerking komen voor het afbouwen en stoppen van hun medicijngebruik. Deze patiënten kunnen van hun huisarts een uitnodiging voor spreekuurbezoek ontvangen voor overleg over hun persoonlijke situatie. Project Proeftuin
Huisartsen in de provincie Groningen hebben zich afgelopen najaar ingeschreven voor deelname aan dit project dat zal doorlopen tot begin volgend jaar. Patiënten die nadere informatie wensen over het afbouwen en stoppen met medicijnen tegen een depressie of slaap- of kalmeringstabletten kunnen bij de huisarts en apotheek terecht. Ook is een informatiefolder voor hen beschikbaar. De Proeftuin Farmacie Groningen is een samenwerkingsverband tussen huisartsen, specialisten, apothekers, patiënten, ziekenhuizen en de ziektekostenverzekeraar uit de provincie Groningen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen