Aantal dierproeven in 2005 verder gedaald

Array

In totaal werden 20.346 minder testen geregistreerd dan in 2004. Dat is een daling van 3 procent.Dit blijkt uit het jaaroverzicht ‘Zo doende 2005’ over dierproeven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de instantie die toezicht houdt op de naleving van de Wet op de dierproeven (Wod).
In totaal registreerde de VWA in 2005 612.809 proeven. Met deze cijfers wordt een dalende trend doorgezet. In 2000 registreerde de inspectiedienst nog 714.449 testen op dieren. Twee derde hiervan zijn muizen en ratten.

De regels voor dierenwelzijn zijn in bijna alle gevallen goed nageleefd. Na 554 inspecties, waarvan ongeveer 220 onaangekondigd, deelde de dienst zes schriftelijke waarschuwingen uit. Deze hadden onder andere betrekking op de huisvesting van de dieren, het verzorgen en behandelen van proefdieren door nog niet bevoegde personen en het uitvoeren van proeven op dieren die niet afkomstig waren van een geregistreerde fokinstelling.

De beestjes worden in bijna de helft van de gevallen (47,3 procent) gebruikt voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en medische producten. In 44,2 procent gaat het om wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens.
Dierproeven mogen in Nederland alleen worden uitgevoerd door instanties die daar een speciale vergunning voor hebben. In 2005 waren dat er tachtig. 41 bedrijven hielden zich in dat jaar legaal bezig met het fokken van de dieren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen