Resultaten kijkoperatie hernia verrassen sceptici

0
194

Door voor hernia’s een endoscopische operatie in te zetten in plaats van een open operatie, beleven patiënten minder postoperatieve pijn en kunnen zij sneller revalideren. De endoscopische operatie is een kijkoperatie waarbij de hernia direct wordt verwijderd. Daarbij hoeven patiënten minder lang in het ziekenhuis te liggen wat een aanzienlijke kostenbesparing is voor de verzekeraar aan ligdagen per jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder 233 herniapatiënten van dr. G.N. Homminga en drs. P.E. Scholten, beiden orthopaedisch chirurg in Kliniek Klein Rosendael dat onderdeel is van het netwerk van MediNova.

Bij de nieuwe endoscopische techniek wordt in plaats van een grote snee, een snee van 1,5 centimeter gemaakt. Dit geeft een minimale weefselbeschadiging, een verbeterd inzicht, een kortere ziekenhuisopname en maakt een sneller herstel mogelijk. Van de patiënten zit anderhalf jaar na de operatie nog maar 6% in de ziektewet en kan slechts 17% nog niet normaal sporten.

De kosten van de operatie zijn iets hoger dan met een open operatie, maar patiënten hoeven maar 1 dag in het ziekenhuis te liggen in plaats van 3 tot 5 dagen. Met 13.000 herniaoperaties per jaar, kan dat een verschil van bijna 40.000 ligdagen maken in Nederland. Uitgaande van de gemiddelde kosten per ligdag van €600, is dat een besparing van €24 miljoen. Dr. Homminga: “Eerder werd deze techniek niet geaccepteerd door de beroepsgroep en de zorgverzekeraars, maar door deze onderzoeksresultaten zullen we ook de grote groep mensen over de streep trekken die nog afwachtend waren.” Huisartsen geven er momenteel de voorkeur aan de hernia met rust en fysiotherapie te behandelen. Dit komt mede door het lange traject waar de patiënt in terecht zal komen en de angst dat het een hele grote operatie is. Met deze nieuwe techniek is na zes weken al sprake van een eindresultaat en is de operatie een stuk minder ingrijpend. 80% van de respondenten geeft dan ook aan dat ze wederom voor deze behandeling zouden kiezen.

Over het onderzoek
Er is in Nederland nog niet eerder klinisch onderzoek verricht naar deze nieuwe manier van opereren, door zowel voor de operatie als anderhalf jaar erna 233 patiënten naar hun ervaringen te vragen. Een vergelijking met open herniaoperaties is bijgevoegd. Voor verdere informatie:

http://www.medinova.com/Home/Behandelingen/Specialisme/Behandeling/Endoscopische_lage_rughernia_operatie>.

Vorig artikelHoe ver gaan we?
Volgend artikelVaccinatie deal Ohra en KLM travel Clinics
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.