Inspectie tevreden over uitspraak tegen internetdokter

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is tevreden over de maatregel die het Regionaal Tuchtcollege heeft opgelegd aan een internetdokter. De man werd door het college voor 12 maanden geschorst, omdat hij in 2005 een 44-jarige vrouw de pijnstiller Depronal voorschreef, waarna zij zelfmoord pleegde. De IGZ is vooral ingenomen met de uitspraak, omdat het tuchtcollege in haar vonnis de internetdokter ‘een zware maatregel heeft’ opgelegd.

De tuchtrechter is met de IGZ van mening dat de arts op zeer onzorgvuldige wijze heeft gehandeld en geen verantwoorde zorg aan zijn patienten heeft geleverd, die zich tot hem wendden. De IGZ vindt dat er altijd een behandelrelatie tussen patient en arts moet zijn en die ontbrak hier. In dit geval werden de medicijnen via een internetsite, waar de arts werkte, geleverd. De inspectie had de betrokken arts al eerder gewaarschuwd, maar de man bleef doorgaan met zijn activiteiten. Daarop stapte de IGZ naar het Medische Tuchtcollege

De Inspectie is bezorgd over de groei van internetsites, waarop medicijnen worden aangeboden waarbij een duidelijke behandelrelatie tussen patient en dokter ontbreekt. Dan kan grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. De internetarts heeft geen inzicht in het dossier van de betrokken patient, waardoor hij bijvoorbeeld de risico’s van elkaar beinvloedende geneesmiddelen niet na kan gaan. Daarnaast is vaak niet na te gaan wie er achter de internetsites zitten. Het toezicht is daardoor niet duidelijk.

De inspectie blijft de ontwikkeling van de virtuele gezondheidszorg nauwlettend volgen. Het heeft daarvoor een speciale project opgezet en een internetinspecteur aangesteld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen