Intensievere aanpak van synthetische drugs

Array

Het kabinet wil de handel in en productie van synthetische drugs, zoals xtc, intensiever opsporen en vervolgen. Nederland wil daarbij internationaal meer samenwerken. Ook is er meer aandacht voor preventie en voorlichting.

Dit staat in de notitie ‘Voortzetting aanpak synthetische drugs vanaf 2007’ die minister Hirsch Ballin (Justitie) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De notitie is een vervolg op de nota ‘Samenspannen tegen xtc’ uit 2001.

Evaluatie
Uit de evaluatie van deze nota blijkt dat de aanpak van de afgelopen jaren goede resultaten oplevert.

De opsporings- en handhavingsdiensten werken intensief samen. De aanpak van synthetische drugs is gericht op de gehele criminele keten, van de productie van grondstoffen tot de handel in het eindproduct.

Er zijn tientallen opsporingsonderzoeken gestart en honderden verdachten aangehouden. Ook zijn er meer dan 20 miljoen xtc-tabletten en duizenden liters grondstoffen onderschept. Verder zijn ongeveer 130 productielaboratoria opgerold.

Accenten
Er zijn duidelijke indicaties dat er minder synthetische drugs in Nederland worden geproduceerd. Toch vindt productie nog wel degelijk plaats. Ook zijn er aanwijzingen dat xtc nog ruim voorhanden is op de gebruikersmarkt.

De aanpak wordt daarom voorgezet, met extra accenten. Dat zijn onder meer:

* meer investeren in de voorkant van het productieproces, zoals bij de opsporing van grondstoffen en tabletteermachines;
* bij de aanpak van grondstoffen intensiever samenwerken met bronlanden als China, Oost-Europese landen en Rusland;
* samen met andere EU-landen aandacht geven aan drugssmokkel via de EU-grens.

Criminele organisaties
Politie en Openbaar Ministerie geven de komende jaren hoge prioriteit aan de aanpak van de criminele organisaties achter de productie en handel. Naast klassieke opsporing en vervolging, betekent dat bijvoorbeeld het ontnemen van criminele winsten en fiscale consequenties.

Voorlichting
Er komt meer voorlichting aan burgers die mogelijke criminele activiteiten kunnen melden. Belangrijke indicatoren voor productielaboratoria zijn stankoverlast en verdachte handelingen rondom leegstaande agrarische en industriële panden,

Ook worden gebruikers van synthetische drugs gewezen op de gezondheidsrisico’s.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen