Mantelzorgers nemen weinig zorgverlof op

Array

Mantelzorgers maakten in 2005 weinig gebruik van een verlofregeling om te kunnen zorgen voor een ernstig zieke of hulpbehoevende naaste. Meestal omdat ze er geen behoefte aan hadden. Als ze verlof opnamen, dan namen ze vaak gewone vrije dagen op en geen zorgverlof.

Vaker verlof bij kortdurende zorg
Bij kortdurende zorg wordt vaker verlof opgenomen dan bij langdurende zorg. Ruim 700 duizend werknemers zorgden in 2005 korte tijd voor iemand bij plotselinge ziekte of een ongeval. Hiervoor nam 31 procent verlof op. Bijna 750 duizend werknemers verleenden voor langere tijd mantelzorg. Van hen deed slechts 14 procent een beroep op een verlofregeling.

Vaak geen behoefte aan verlof
Niet elke werknemer die zorg verleent, neemt daarvoor verlof op. Bij kortdurende zorg had ruim de helft van de werknemers daar helemaal geen behoefte aan. Ruim vier op de tien werknemers die langdurend voor hun partner zorgden hoefden geen verlof. Bij langdurende zorg voor een ouder gold dat voor ruim zeven op de tien werknemers.

Langdurend zorgverlof weinig gebruikt
Werknemers die verlof opnamen om korte tijd mantelzorg te kunnen verlenen, namen vooral adv- of vakantiedagen op. Bijna een derde van de langdurend zorgende werknemers nam kortdurend zorgverlof op. Slechts 6 procent gebruikte langdurend zorgverlof. Mogelijk is het opnemen van langdurend verlof minder aantrekkelijk omdat de verlofdagen niet worden doorbetaald.

Deels geen verlof door werkdruk

Een deel van de mantelzorgers die geen verlof hebben opgenomen, hadden daar wel behoefte aan. Bij kortdurende zorg gaf 14 procent aan wel behoefte aan verlof te hebben. Bij langdurende zorg was dat 19 procent. De belangrijkste reden was dat het werk het niet toeliet om verlof op te nemen.

Bron: CBS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen