Klink wil helft minder medische missers

0
137

Het aantal medische fouten moet binnen vijf jaar met de helft omlaag.
In de praktijk betekent dit 15.000 minder gevallen van vermijdbare schade per jaar.

Minister Klink heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de lat hoog wil leggen. `Met betrekking tot patiëntveiligheid kan er geen sprake meer zijn van vrijblijvendheid.` Zijn ambitie geldt overigens voor de hele zorg – niet alleen voor ziekenhuizen.

Om de voortgang te toetsen en te handhaven krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg meer juridische middelen in handen, meldt Klink. Een wetsvoorstel hiervoor gaat binnenkort naar de Kamer. Zo kan de inspectie straks bestuurlijke boetes opleggen aan instellingen die vaak in de fout gaan. Ook krijgt zij de mogelijkheid om in bepaalde gevallen zonder toestemming van de patiënt het medisch dossier in te zien. Op die manier kan de inspectie onderzoeken wat de effecten zijn van verbeteracties.

Op 12 juni presenteert Klink het Actieplan Veilige Zorg. Daarin zal hij zijn plannen uitgebreid toelichten.

Bron: VWS

Vorig artikelCola heeft net als koffie een negatief effect op botten van vrouwen.
Volgend artikelStart grote nationale campagne voor snellere diagnose kanker
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.