Gemeenten worstelen met nota’s volksgezondheid en welzijn

Array

Voor de Wet op de Collectieve Preventie en Volksgezondheid (WCPV) moeten we een nota volksgezondheid uitbrengen over de periode 2006 -2010. Voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moeten we een nota Welzijn over dezelfde periode uitbrengen.

Moeten we nou één nota maken over volksgezondheid en welzijn? Of houden we het op twee gescheiden nota’s? Deze vraag stelden Utrechtse gemeente ambtenaren tijdens een ééndaagse cursus op 15 mei. De GGD Midden Nederland te Zeist was de organisator ervan en Guus Schrijvers was docent. Hij gaf puntsgewijs en al brainstormend met de groep de volgende antwoorden.
1. Maak één nota
2. Begin met epidemiologisch onderzoek. De GGD Midden Nederland heeft tegenwoordig een digitale gezondheidsatlas per gemeente. Daarin staan gegevens van de GGD zelf en van bijvoorbeeld het RIVM. Vele cijfers betreffen ook welzijn.
3. Bepaal aan de hand van de epidemiologische statistieken en het college programma welk volksgezondheids- of welzijnsprobleem je wilt aanpakken, bijvoorbeeld overgewicht bij kinderen, drankzucht bij ouderen of valincidentie bij hoogbejaarden
4. Formeer per probleem een werkgroep van cliënten, professionals, aanbieders en co-financiers.
5. Maak een analyse van oorzaken van het probleem en mogelijk oplossingen om het probleem kleiner te maken.
6. Kies uit de oplossingen wat lokaal haalbaar is.
7. Vraag de GGD om assistentie: die is de gezondheidsautoriteit voor de gemeenten.
8. Schrijf dit alles op in één niet al te dikke nota.

Tot zover zijn antwoorden. Medewerkers van de GGD Midden Nederland kunnen de verzoeken om begeleiding door Gemeenten nauwelijks bijbenen. Een van de GGD medewerkers merkte enthousiast op: Vroeger wilden de wethouders alleen maar bezuinigen. Nu willen ze alles weten over preventie en zoveel mogelijk terugkrijgen voor die elf euro per burger dat ze bijdragen in de kosten van de GGD. Sociaal geneeskundige Henk Kruisselbrink is de directeur en drijvende kracht van deze goed draaiende GGD. De digitale atlas van de GGD Midden Nederland is te raadplegen via http://www.ggdmn.nl Ook diverse zelfstandige consultancy bedrijven kunnen gemeenten helpen met de nota. Jan en Janine van medicalfacts kunnen u de weg wijzen. Mail aan info at medicalfacts.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen