Nederlanders zwaarste rokers van Europa

Nederlandse rokers hebben de titel van ‘zwaarste rokers’ in Europa overgenomen van de Duitsers. In 2006 staken Nederlandse rokers maar liefst 1.511 sigaretten per hoofd van de bevolking op. Deze resultaten blijken uit onderzoek [1] naar het rookgedrag in verschillende Europese landen, die gepresenteerd worden ter gelegenheid van Wereld Niet-Roken Dag. De opdrachtgever is NiQuitin, bekend van NiQuitin Clear pleisters en NiQuitin Mint Zuigtabletten. Deze hulpmiddelen helpen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken te verminderen waardoor de kans op een succesvolle stoppoging wordt vergroot.


Sigaretten consumptie

In alle onderzochte landen roken vrouwen beduidend minder dan mannen. Samen met de Nederlanders voeren de Belgische en Britse rokers de top drie van zwaarste rokers in Europa aan. In 2006 rookte Belgen 1.449 sigaretten per hoofd van de bevolking, de Engelse rokers 1.378 sigaretten. De Italianen zijn met 1.175 sigaretten per hoofd van de bevolking de zuinigste rokers van Europa.

Nederlandse rokers negatiever over roken & de maatschappij
Het onderzoek bevestigt de kritische houding van Nederlandse rokers ten opzichte van rookvrije restaurants en andere openbare ruimtes. Het merendeel vindt dat de overheid geen actie moet ondernemen om mensen te helpen bij het stoppen met roken terwijl men in andere Europese landen wel vindt dat de overheid zich hier mee bezig moet houden. Nederland heeft als een van de weinige Europese landen nog geen algeheel rookverbod in de horeca. Dit staat overigens naar de laatste plannen van Minister Klink (Volksgezondheid) wel te gebeuren binnen nu en één jaar.

Verschillende redenen om te stoppen met roken
Ook in de redenen om te stoppen met roken wijken Nederlandse rokers af van de Europese buurlanden. Belangrijkste reden om te stoppen met roken voor Nederlandse rokers is het advies van de huisarts. Op de tweede plaats stoppen mensen met roken om de gezondheidsrisico’s voor kinderen. Het hebben van een kinderwens of de geboorte van een kind staat op de derde plaats. In andere Europese landen komt het advies van de (huis) arts echter pas op de derde plaats.

Stoppen met roken met een hulpmiddel
Het gebruik van een hulpmiddel als NiQuitin Mint Zuigtabletten en pleisters kan de kans op een succesvolle stoppoging verhogen. Nicotinevervangers helpen namelijk de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Omdat gedurende de kuur de hoeveelheid nicotine per pleister / hoeveelheid zuigtabletten per stap wordt teruggebracht, wordt de lichamelijke verslaving langzaam afgebouwd. Nicotinevervangers zoals NiQuitin Pleisters en Mint Zuigtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij of apotheker.

In de richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving’ van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO wordt het belang van farmacotherapie bij stoppen met roken aangegeven. Om deze reden zijn nicotinevervangers voor (huis)artsen eerste keus in de behandeling van stoppen met roken.

Meer informatie over de nicotinevervangers en NiQuitin vindt u op: www.niquitin.nl en www.allesoverstoppenmetroken.nl. NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijlsuiter. Niet te gebruiken bij hartklachten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen