Slikken

Array

stethoscoop.JPG“De farmaceutische industrie heeft grote invloed op artsen” ,meldt het NOS Journaal vandaag.
Zij citeren een onderzoek dat de Inspectie Volksgezondheid deed naar aanleiding van het boek “Slikken” van Trouw-journalist Joop Bouma (overigens een co-productie met huisarts Hans van der Linde,die al jaren een kruistocht houdt tegen de invloed van farmaceuten). Het boek is al langer dan een jaar op de markt.Maar nu wordt de boodschap kennelijk weer nieuws nu de Inspectie er iets van vindt.
De Inspectie meldt overigens dat niet alleen artsen die behandelrichtlijnen maken zich door de farmaceutische industrie laten beinvloeden , maar met name ook de patientenverenigingen. Als schrijver van b.v. de NHG-richtlijnen (voor huisartsen) zou ik mij toch flink op mijn tenen getrapt voelen! Deze richtlijnen blinken al vele jaren uit door een “conservatieve” keuze van medicatie die zij adviseren en nu worden zij in de publiciteit op een hoop gegooid met de beinvloedbaar-
heid van patientenverenigingen ( die in de sector al lang bekend is).
Overigens ben ik er nog steeds niet helemaal uit of de uitspraak “de patient loopt het risico dat hij niet het beste middel krijgt,maar het middel dat de beste marketing toepast” niet eigenlijk valt onder de noemer demagogie. Natuurlijk : Bouma (en vele anderen) meldde dat de farma-
ceutische industrie in Nederland (elders niet?) jaarlijks honderden miljoenen uitgeeft aan de promotie van geneesmiddelen en voortdurend zoekt naar nieuwe wegen om middelen in de pen van de dokter te krijgen.Maar is dat iets nieuws? Het bekendste voorbeeld van deze promotiemethoden is al jaren niet meer die vermalijde presentjes,maar de nascholing voor met name huisartsen. De meeste nascholing is nog steeds slechts mogelijk door sponsoring van een farmaceutisch bedrijf!
Mocht de minister nou eens echt iets willen doen met een (op zich gedateerde) uitspraak van de Inspectie,dan dient hij er voor te zorgen dat er een fatsoenlijk budget komt voor deze nascholing! Niet lullen , maar poetsen!

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

Recente artikelen