Waarschuwing voor internetmedicijnen

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwt voor medicijnaankopen op het internet. Steeds vaker worden neppillen verkocht of medicijnen die in ons land verboden zijn. Verder ontbreken soms bijsluiters of worden er medicijnen aangeboden die niet in Nederland zijn geregistreerd en dus verboden zijn. Hieraan kleven reële gezondheidsrisicos.

Ook wijst de inspectie op het gevaar van internetdokters. Deze kennen de patiënt vaak
niet en zijn dus ook niet op de hoogte van bijvoorbeeld ander medicijngebruik. Ook daarmee
loopt de patiënt gezondheidsrisico. In enkele gevallen heeft dat al tot de dood van
patiënten geleid. De tuchtrechter heeft Nederlandse artsen verboden medicijnen via
internet voor te schrijven aan patiënten die zij zelf niet kennen of gezien hebben.
De inspectie adviseert mensen zoveel mogelijk bij hun eigen huisarts een recept te halen
en voor het geneesmiddel naar een normale apotheek te gaan.

Plaatsvervangend Inspecteur-generaal Nico Oudendijk noemt de handelswijze van sommige
internetsites die medicijnen verkopen ronduit crimineel. Vaak opereren die netwerken vanuit het buitenland en bieden medicijnen aan op Nederlandse sites. Wekelijks onderschept de douane in ons land honderden buitenlandse pakketjes met illegale medicijnen. De afgelopen tijd heeft de inspectie een groot aantal zaken van verdachte medicijnenverkoop op internet samen met de Fiod/Economische Controle Dienst aangepakt. Meerdere verdachten zijn inmiddels door de rechter of het tuchtcollege voor de gezondheidszorg veroordeeld.

Mensen die zomaar medicijnen op internet kopen zijn naïef. Als je toch medicijnen op
internet wil kopen, moet je je ervan vergewissen dat er een legale normale Nederlandse
apotheek achter zit. Dat is echter niet altijd eenvoudig na te gaan. Daarom: bij twijfel
niet op internet kopen!, waarschuwt Nico Oudendijk.

De inspectie vindt dat bij medicijnverstrekking via internet er altijd sprake moet zijn van een behandelrelatie tussen de patiënt en de arts. Het recept van een arts is de basis voor de verstrekking door een apotheek. Alleen deze echt bestaande apotheek, die ook via internet verkoopt, kan nagaan of nieuwe medicijnen in combinatie met eerder voorgeschreven pillen geen gevaar voor de patiënt vormen. Zo kunnen gezondheidsrisicos voor de patiënt vermeden worden. Begin dit jaar waarschuwde de IGZ ook al voor advertenties met illegale medicijnen in dagbladen en op advertentiesites. Medicalfacts wil toch een kanttekening bij deze uitspraken. Vaak worden medicijnen voorgeschreven aan patienten die ook niet echt bekend zijn bij hun huisarts omdat ze zijn verhuisd en een herhaalrecept aanvragen via de assistentie. Dit gebeurt ook op grote schaal zonder dat dit tot echte gezondheidsrisico’s leidt. Het contact met een internet dokter is dan eigenlijk veiliger omdat de patient echt door een arts worden beoordeeld. Door gebruikt te maken van webcams en digitale foto’s heeft een internetdokter weer beoordelingsmogelijkheden dan het o zo vertrouwde telefonische consult.

Het voorschrijven van geneesmiddelen via Internet mag inmiddels alleen binnen de bestaande behandelrelatie tussen arts en patiënt . Dat staat in de laatste Geneesmiddelenwet, die door de Eerste Kamer is aanvaard. Ook krijgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de bevoegdheid om zelf boetes op maat op te leggen. De Eerste Kamer heeft deze wet op 6 februari 2007 bekrachtigd.

De Nederlandse Vereniging voor eHealth (NVeH) is er tot nu toe helaas niet in geslaagd om samen met de politiek een gereguleerd beleid tot stand te brengen. Online voorschrijven van medicatie kan namelijk ook voordelen hebben. Toch moet de NVeH een vuist gaan maken om serieus genomen te gaan worden. Het uitvoeren van een trail zou een prima weg zijn om ervaring op te doen.

Daarom pleiten we bij Medicalfacts voor regulatie van e-health en het samenstellen van een commisie van experts op het gebied van e-health, internet en politiek om te komen tot structureel beleid voor de toekomst. Internet kan ECHT een toegevoegde waarden zijn voor de volksgezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

6 thoughts on "Waarschuwing voor internetmedicijnen"

  1. Volgende groep artsen die de Inspectie eens mag gaan aanpakken zijn de
    “collega’s” /plastisch chirurgen die bij meisjes van 19 jaar borstvergrotingen
    en schaamlipcorrecties aanbevelen en uitvoeren (zie Zembla dd. 17.06.07)!!

  2. @ Aalstein,

    Dat lijkt me een hele goede, dat heeft veel grotere gevolgen dan een recept na gedegen e-consult. Kunnen ze dan gelijk alle piercingpraktijken aanpakken.

  3. Update van de redactie op de opmerking van Aalstein

    Hier lees je het artikel van Zembla en hier kan je de uitzending nogmaals bekijken

  4. UPDATE 1

    De Nederlandse Vereniging voor E-Health (NVEH) betreurt het algemeen verbod op het online voorschrijven van geneesmiddelen door een arts aan een patiënt die hij niet kent of waarvan hij niet beschikt over het geneesmiddelendossier. Volgens de vereniging is er al jarenlang ervaring met een richtlijn van de KNMG die het voorschrijven van geneesmiddelen aan een patiënt die niet bekend is bij de arts onder bepaalde voorwaarden toestaat. In al die jaren hebben zich weinig problemen voorgedaan, aldus de NVEH. Een wettelijk verbod is daarom niet echt nodig, aldus de vereniging.

  5. ACHTERGROND

    In de onlangs aangenomen nieuwe Geneesmiddelenwet is het verboden dat een arts geneesmiddelen voorschrijft aan een patiënt die hij niet kent of waarvan hij niet over het medicatiedossier beschikt. Een e-consult aan patiënten die de arts niet kent is overigens wel toegestaan, ook volgens de KNMG richtlijn voor online contacten tussen arts en patiënt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft daar ook nooit actie tegen ondernomen en er zijn talloze aanbieders die op deze manier zorg aanbieden.

  6. Recent onderzoek in Medisch Contact laat opnieuw zien dat een deel van de internetdokters en apothekers er een potje van maken. Waarschuwingen lijken me dan ook niet onterecht.

Comments are closed.

Recente artikelen