2 van de vijf verdachten van aanslagen in Groot-Brittanië zijn arts

Array

De Britse politie houdt een klopjacht op verdachten die vrijdag en zaterdag aanslagen wilden plegen in Londen en Glasgow.

Gisteren werd in Liverpool een vijfde verdachte opgepakt. Onder de vijf zouden twee artsen zijn die werken in Britse ziekenhuizen. Een van de verdachten is een gerespecteerde Iraanse neuroloog die die werkt in een Brits ziekenhuis. Ook een andere verdachte is een Irakese arts. De Neuroloog had onlangs asiel in UK gekregen en was net aan de slag in een brits ziekenhuis. Hij zou degene zijn die een sleutelrol in de aanslagen zou hebben. Dat hebben verscheidene Britse media gemeld. Een van de artsen behoorde tot het duo dat zaterdag toesloeg in Glasgow. Volgens premier Brown hebben de terreurverdachten banden met al-Qaida. Hij zei dat de dreiging nog maanden kan duren, maar burgers moeten zich daar niet door laten intimideren.

De regering-Brown heeft na de mislukte aanslagen de hoogste fase van het terreuralarm ingesteld. Dat betekent dat het gevaar voor aanslagen erg groot is.
overig nieuws

Eén van de artsen is een Irakees die kennelijk op valse grond asiel is verleend. Hij was de man die de bom SUV reed die op vliegveld Glasgow probeerde dood en verderf te zaaien. De andere arts is Iraanse neuroloog dr Mohammed Asha. Hij werd door de politie klemgereden op de snelweg. In de auto zat zijn vrouw (in burka) en 2-jarig zoontje. Asha werkt in het North Staffordshire Hospital in Stoke-on-Trent. Een derde verdachte zou een Libanese achtergrond hebben.

UPDATE:
Het zou gaan om Dr Mohammed Asha, uit Chesterton, Newcastle-under-Lyme, Staffs, een Libanese dan wel Jordaanse dan wel Iraanse arts woonde met zijn vrouw in een villawijk in het dorp Hartshill. Ze kregen volgens de buren bijna nooit bezoek, maar de afgelopen twee weken kwamen enkele malen twee waarschijnlijk Pakistaanse mannen langs met lange baarden. Enkele malen overnachtten zij er.

”Dr. Asha en zijn vrouw waren ideale huurders. Ze betaalden altijd stipt op tijd. Onlangs vertelden ze dat ze in juli zouden verhuizen,” aldus de zoon van de eigenaresse van de villa.

De gearresteerde arts en zijn vrouw hebben een zoon van twee jaar. ”Het is schokkend dat uitgerekend artsen worden gearresteerd voor een pogingen om honderden mensen te doden of te verwonden,” aldus een Britse rechercheur.

Recente artikelen