Onvoldoende vrouwelijke artsen voor moslima

Array

Steeds meer artsen hebben er moeite mee dat moslima’s behandeld willen worden door een vrouwelijke arts. Dit blijkt uit een onderzoek van het blad Medisch Contact. Het zijn vooral de mannelijke familieleden van de moslima’s, die in het ziekenhuis een vrouwelijke arts eisen, stellen enkele medisch specialisten. Het verschijnsel ergert de medische stand. Het is een probleem dat zich alleen voordoet in het Westen, omdat daar volop vrouwelijke artsen zijn. Dat is wel anders in islamitische landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Daar zijn vrouwelijke artsen meestal met een lichtje te zoeken.

Volgens de islam mogen vrouwen alleen door vrouwelijke artsen worden behandeld. Alleen in situaties van leven en dood kan van die regel worden afgeweken. In belangrijke delen van de islamitische wereld, bij gebrek aan een arts van de juiste sekse, bepaalt de niet medisch geschoolde echtgenoot of vader dat. De artsen vinden het principieel onjuist om voor moslima’s een uitzondering te maken vanwege hun geloofsovertuiging en culturele achtergrond.

Er zijn ook praktische argumenten. Ziekenhuizen hebben onvoldoende vrouwelijk personeel op het rooster staan om aan deze wens te voldoen. Het leidt soms ook tot gevaarlijke situaties, weet hoofdredacteur Ben Crul. ’s Nachts bij een bevalling stuurde een moslim een mannelijke gynaecoloog weg en het ziekenhuis kon geen vrouwelijke plaatsvervanger vinden. “Met een ambulance is ze naar een ander ziekenhuis gebracht. Dat is echt te gek voor woorden”, stelt Crul.


Rob

Recente artikelen