Den Haag ziet geen heil in bestrijding vrouwenbesnijdenis

Array

De gemeente Den Haag ziet geen heil in actieve bestrijding van vrouwenbesnijdenis. Dat antwoordden burgemeester en wethouders eind mei op vragen van het SP-raadslid Hiek van Driel. Zij had het stadsbestuur gevraagd om meisjes verplicht te controleren, waarvan de ouders uit landen komen waar vrouwenbesnijdenis veel voorkomt. “Wij vinden genitale verminking onaanvaardbaar” stelden burgemeester en wethouders volgens De Telegraaf, maar een verplichte controle zou volgens hen juist een averechtse uitwerking hebben. Den Haag doet wel mee aan een landelijke pilot van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en krijgt hiervoor ruim 600.000 euro. Het Haags coördinatiecentrum Vrouwelijke Genitale Verminking gaat samen met betrokken organisaties vrouwenbesnijdenis bespreekbaar maken en bestrijden. Er komen gespreksgroepen en trainingen en het coördinatiecentrum gaat een registratiesysteem opzetten, om meer zicht te krijgen op gevallen van vrouwenbesnijdenis.



Khady Koita, VN-ambassadrice ter bestrijding van genitale verminking, was afgelopen april in Nederland, maar vond hier bij de betrokken instanties geen gehoor voor haar pleidooi om strenger op te treden tegen meisjesbesnijdenis. Volgens haar werkt verplichte controle in Frankrijk goed. Maar GGD Nederland wijst verplichte lichamelijke controle van de hand. “Daardoor zou een belangrijke risicogroep uit beeld kunnen raken”. Volgens GGD-woordvoerder Kusters is verder het uitgangspunt van de Nederlandse GGD dat doktoren geen verlengstuk van justitie mogen zijn. Dat zijn op zich geen onzinnige argumenten, maar te licht om niet mee te willen werken aan de opsporing en vervolging van ernstige gevallen van kindermishandeling. Want daar gaat het toch om?

Ook de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg adviseerde in 2005 geen verplichte controle in te voeren, omdat de overheid geen bevoegdheden heeft om burgers te verplichten mee te werken aan lichamelijk onderzoek naar besnijdenis. Maar de Raad was wél voorstander van opsporing, strafrechtelijke vervolging en een specifieke strafbaarstelling van meisjesbesnijdenis als gekwalificeerde vorm van mishandeling. Daarvan gaat namelijk het signaal uit dat meisjesbesnijdenis in Nederland verboden is.

Bron:Raad voor de Volksgezondheid en Zorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Den Haag ziet geen heil in bestrijding vrouwenbesnijdenis"

  1. Nou begrijp ik het soms niet.
    Stel mijn ene buurman maakt foto’s van zijn blote dochterje en zet deze op het internet. Dik kans dat deze man binnen de kortste keren ’s nachts door een arrestatieteam van een mannetje op 6 van zijn bed wordt gelicht en minimaal een paar jaartjes achter de tralies verdwijnt of nog beter TBS krijgt. Mijn andere buurman gaat even met vakantie naar het land dat hij met het hele gezin wegens onmenselijk en levensgevaarlijke toestanden moest vluchten, laat daar met gevaar voor het leven zijn dochterje zonder verdoving verminken in de wetenschap dat de overheid geen bevoegdheden heeft bla bla bla.
    Vindt je het gek dat jaarlijks ook 700.000 fietsen spoorloos verdwijnen. Volgens mij is de strijd tegen het terroristme dus ook weggegooid geld behalve dan voor diegenen die er goed aan verdienen.
    Over onwil en rechteongelijkheid gesproken.

Comments are closed.

Recente artikelen