Kousenaantrekmachine bespaart 25 miljoen euro

Array

Een machine die ouderen helpt hun steunkousen aan en uit te trekken, kan 25 miljoen euro per jaar besparen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft minister Klink van Volksgezondheid daarom vandaag geadviseerd een experiment met het elektrische apparaat voort te zetten. De proef heeft uitgewezen dat de meeste deelnemers geen thuiszorg meer nodig hebben als ze eenmaal hebben geleerd met het apparaat om te gaan. Per jaar scheelt dat een bedrag van 3700 euro per cliënt, zegt de NZa. Dat geld kan volgens de toezichthouder beter worden besteed aan andere patiënten die hulp nodig hebben. De NZa vindt dat zorgverzekeraars de kosten van de apparaten in hun verzekeri
ngspakket moeten opnemen. In feite betalen de verzekerden via hun premie dan de kosten. Nu worden de kosten via thuiszorg betaald uit de volkskas AWBZ.

Rob

Recente artikelen