Maastrichts ziekenhuis zet EndoBarrier in tegen obesitas

Array

Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gaat als eerste ziekenhuis in Europa de EndoBarrier in gebruik te nemen. Het apparaat maakt patiënten met een ernstig overgewicht in korte tijd kilo’s lichter. Het gaat om een langwerpige smalle mouw die via de slokdarm in de twaalfvingerige darm wordt ingebracht. Het apparaat is vooral bedoeld voor patiënten die in aanloop naar een operatie snel gewicht kwijt moeten raken. Twee chirurgen en twee artsen van Maastrichtse ziekenhuis gaan de behandelingen met de EndoBarrier uitvoeren. Het maakt onderdeel uit van een studie waarin het lange termijn effect van het apparaat wordt getest. Dat is een studie waarbij toeval beslist welke patiënt in welke studie-arm terechtkomt.De EndoBarrier is ontwikkeld in de Verenigde Staten en maakt het mogelijk om in een periode van 3 maanden circa 15 kilo gewicht te verliezen. Bovendien zouden symptomen van diabetes verdwijnen in de periode dat het apparaat is aangebracht. Waar dat effect op berust is niet duidelijk en moet nog worden onderzocht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen