Stoorzender test in Ambulance

Studenten maken ‘stoorzender’ voor ambulances
Tweedejaars Studenten Elektrotechniek aan de Universiteit Twente hebben een systeem ontwikkeld waarbij naderende ambulances en andere hulpdiensten automobilisten kunnen waarschuwen. Vaak horen automobilisten een ambulance niet aankomen omdat hun radio te hard staat. Zij bedachten een systeem waarbij naderende ambulances en andere hulpdiensten automobilisten kunnen waarschuwen via de radio. Het syteem werkt via het Radio Data Systeem (RDS) signaal dat tegenwoordig in vrijwel iedere autoradio zit. Dit Systeemgeeft in je beeldscherm weer welke zender je luistert en het signaal onderbreekt als er file-informatie is.
Vrijwel alle autoradio’s hebben dat systeem. Er zijn twee zenders aan boord van de ambulances. Eentje zendt continu het alarmsignaal uit. De ander stuurt de frequenties waarnaar geluisterd wordt naar de alarmfrequentie toe. Het gevolg is dat de radio onderbroken wordt en er in het display komt te staan ‘ambulance’. Het systeem kost slechts enkele tientallen euro’s. Als de ambulance voorbij is, springt de radio terug naar de oorspronkelijke zender. Volgens Van der Zee wordt het systeem nog niet toegepast. Studenten Elektrotechniek aan de Universiteit Twente hebben daar nu wat op gevonden.

De brandweer in Enschede heeft al aangegeven wel te willen testen met het systeem.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen