Maagkanker komt minder vaak voor

Array

Het aantal gevallen van maagkanker zal de komende jaren afnemen. Die conclusie trekt Annemarie de Vries van het Erasmus Medisch Centrum in het wetenschappelijke tijdschrift GUT. Volgens De Vries wordt het aantal gevallen minder, omdat chronische maagontstekingen veel beter worden behandeld. Maagkanker ontwikkelt zich in de meeste gevallen uit dat soort ontstekingen. De onderzoekster bekeek de gegevens van 98.000 patienten. Daaruit bleek dat maagkanker in z’n vroegste vorm steeds minder vaak voorkwam in de periode 1991 tot en met 2005. De verwachte afname komt volgens De Vries onder meer door betere behandelingsmethoden en de afname van chronische ontstekingen van het maagslijmvlies, die tot maagzweren kunnen leiden.



De ontwikkeling van een maagtumor begint meestal met een chronische maagontsteking, in veel gevallen veroorzaakt door de zogeheten Helicobacter pylori-bacterie. Deze ontstekingen kunnen met antibiotica goed worden behandeld. Als een maagtumor zich verder ontwikkelt, neemt het aantal cellen in het maagslijmvlies af en vormt zich darmslijmvlies in de maag. Deze afwijkingen worden voorloperafwijkingen van maagkanker genoemd.

De Vries maakte gebruik van de nationale Nederlandse databank. Zij heeft gekeken naar 98 duizend patiënten met een voorloperafwijking van maagkanker, in de periode van 1991 tot 2005. Het aantal voorloperafwijkingen van maagkanker daalt jaarlijks bij zowel mannen als vrouwen met minstens 2,4 procent. Op basis hiervan concludeert De Vries dat het aantal gevallen van maagkanker de komende tien jaar met 25 procent afneemt, zonder dat het huidige behandel- en controlebeleid hoeft te worden aangepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen