Statusrapport gevaarlijke cocaïne in Nederland

Array

Op vrijdag 3 augustus deed het Trimbos-instituut een waarschuwing uitgaan voor met atropine verontreinigde cocaïne. Combinatie van deze middelen kan levensbedreigend zijn. Een gebruiker is vorige week overleden. Sinds de waarschuwing is uitgegaan zijn er tientallen verdachte meldingen binnengekomen. In twee getallen (Alkmaar en Groningen) is daarbij in verdachte cocaïne bij laboratoriumonderzoek atropine aangetoond. Naar aanleiding hiervan zijn in deze regio’s de waarschuwingen geïntensifieerd. Nadien zijn er geen nieuwe gevallen van vervuilde cocaïne bekend. De landelijke waarschuwing blijft van kracht. Zowel het Trimbos-instituut als de regionale instellingen voor verslavingszorg en GGD’en blijven bezorgd over de situatie en zijn alert op nieuwe ontwikkelingen.

De meldingen komen uit diverse regio’s in Nederland. Eind 2004 en eind 2005 deed zich een vergelijkbare situatie voor in Nederland waarbij meer dan twintig cocaïnegebruikers ernstig ziek werden.Atropine werkt als tripmiddel, het geeft (extreme) rusteloosheid, gezichts- en gehoorshallucinaties en kan de hartslag onregelmatig maken. Ook veroorzaakt het een verwijding van de pupillen en een verminderde zweetproductie. Bij een overdosis atropine worden de volgende symptomen waargenomen: gezichts- en gehoorshallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid). In het uiterste geval leidt dit tot een dodelijke afloop als gevolg van ademhalingsstoornissen en hartritmestoornissen.

Het Trimbos-instituut raadt zeker op dit moment elk gebruik van cocaïne af. Het gebruik van cocaïne is nooit zonder risico. Voor het rapporteren van incidenten kunnen gebruikers mailen naar meldingen @ trimbos.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen