Preventieve schedelbestraling verlengt levens longkankerpatiënten

0
351

Patiënten met kleincellig longcarcinoom (SCLC) hebben slechte overlevingskansen, vooral als de ziekte al in een vergevorderd stadium is (extensive disease). Uitzaaiingen naar de hersenen komen vaak voor. Een Europese studie heeft uitgewezen dat het zinvol is de hersenen van deze longkankerpatiënten preventief te bestralen. Na een jaar was ruim een kwart van de patiënten die preventief bestraald waren nog in leven. Dat was ruim twee keer zoveel als de niet-bestraalde patiënten.

In de gerandomiseerde studie kregen 143 patiënten van 18 tot 75 jaar met de extensive disease van SCLC wel preventieve hersenbestraling en nog eens 143 patiënten dienden als controlegroep. Alle 286 patiënten hadden gereageerd op eerdere chemotherapie. De preventieve schedelbestraling leidde tot een sterk verminderde kans op uitzaaiingen in de hersenen en verlengde de overleving van de longkankerpatiënten. Na een jaar was 27% van de behandelde patiënten nog in leven, tegen 13% van de niet-bestraalde groep.Belangrijk is dat eventuele bijwerkingen van de bestralingen – misselijkheid en lichte hoofdpijn – acceptabel zijn en dus geen invloed hebben op de kwaliteit van leven. Het onderzoek van de European Organisation for Research and Treatment of Cancer stond onder leiding van prof. dr. Slotman, hoofd afdeling radiotherapie van VU medisch centrum. Slotman: ‘voortaan zouden alle patiënten met deze ziekte die reageren op chemotherapie, preventieve bestraling van de hersenen moeten kunnen krijgen’.

Mensen met extensive disease kleincellig longcarcinoom hebben uitzaaiingen in de longen en andere organen. Als de uitzaaiingen ook in de hersenen terechtkomen, kan dat veel leed veroorzaken zoals hoofdpijn, verlammingsverschijnselen en persoonlijkheidsveranderingen. In Nederland alleen wordt bij bijna 9.000 mensen per jaar longkanker vastgesteld. Ruim 1.000 patiënten hebben de uitgezaaide versie van SCLC. Als deze mensen niet worden behandeld, overlijden ze gemiddeld binnen enkele maanden na de diagnose. Mét chemotherapie is dat gemiddeld na acht maanden. Na preventieve schedelbestraling hebben zij een aanzienlijk grotere kans om nog langer te leven.

Vorig artikelEPD: organiseer een referendum
Volgend artikel2200 mensen ziek na wespensteek
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.