AWBZ geen ‘luxe’ voorziening

Array

Met de aangekondigde bezuinigingen op de AWBZ zullen veel thuis wonende ouderen ernstig in de problemen raken. Anders dan nu wordt gesuggereerd is ‘ondersteunende begeleiding’ geen luxe voorziening. ActiZ, organisatie van zorgondernemers, ziet ondersteunende begeleiding als een broodnodige activiteit voor ouderen die de regie over hun zorg, hun huishouden en hun leven niet meer zelfstandig kunnen voeren.ActiZ verzet zich tegen de manier waarop bezuinigingen in de ouderenzorg worden aangekondigd. De indruk wordt gewekt alsof nu opeens blijkt dat AWBZ gelden niet goed worden besteed en dat daardoor kosten uit de hand lopen. Daarvan is geen sprake. Het aantal ouderen groeit, en daarmee ook het aantal ouderen dat zorg nodig heeft. Dat is voor niemand een verrassing. En als we de kwaliteitsnormen die in overleg met alle partijen zijn vastgesteld willen handhaven leidt dat inderdaad tot hogere kosten. Een discussie over de vraag of we bereid zijn die met elkaar op te brengen is terecht. We zijn op de verkeerde weg als we om die reden voorzieningen als ‘luxe’ gaan bestempelen die dat in de praktijk niet zijn, aldus ActiZ.



De AWBZ-zorg is versnipperd in strak gescheiden functies. Er zijn hulpverleners om schoon te maken bij voorbeeld, om mensen te wassen en voor verpleegkundige handelingen. Maar juist ouderen hebben in veel gevallen een zorgvraag op meerdere terreinen. Ondersteunende begeleiding is – met name bij dementerende ouderen – dan nodig om tot een integrale aanpak te komen. Het is het cement dat de verschillende functies tot een samenhangend en stevig geheel maakt. Daarnaast kan met ondersteunende begeleiding een belangrijke bijdrage worden geleverd aan preventie; ook verergering van kwalen kan worden tegengegaan. Zo kan er op worden toegezien dat ouderen tijdig een huisarts inschakelen. Daardoor zijn lichtere zorgvormen langer toereikend en kan verzwaring van zorg of zelfs opname worden voorkomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen