Oxidatieve stress en hartfalen

Array

Het eiwit Apoptosis Inducing Factor (AIF) blijkt geen rol te spelen bij het afsterven van hartspiercellen, een belangrijke oorzaak van hartfalen. Maar AIF speelt wel een rol bij de bescherming tegen oxidatieve stress, dat concludeert Vanessa van Empel in haar proefschrift.

Zij zocht ook uit hoe dat dan werkt. Het blijkt dat oxidatieve stress vooral een negatief effect heeft op de voorloper-hartspiercellen, die zorgen voor herstel en vervanging van beschadigde hartspiercellen. In skeletspieren die blootgesteld worden aan oxidatieve stress vermindert het aantal voorloper-hartspiercellen. Daardoor neemt de herstelcapaciteit van de spier af en treedt veroudering op. Apoptosis Inducing Factor beschermt de spieren door de voorlopercellen te beschermen tegen oxidatieve stress.Van Empel promoveert op 13 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen