Bijzondere verslavingstherapie voor vrouwen

Array

ccc1.JPGCounselling Center Changes (CCC) is de naam van de onlangs geopende verslavingspraktijk voor vrouwen in DiemenZuid. CCC is opgericht door Claudia Krumme, verslavingscounsellor en ervaringsdeskundige. CCC richt zich op vrouwen die kampen met een alcoholverslaving, drugsverslaving en medicijnverslaving. Maar ook vrouwen met gedragsmatige verslavingen, zoals een seksverslaving, relatieverslaving en codependentie (overafhankelijkheid) kunnen in de praktijk terecht.
CCC gaat ervan uit dat vrouwen het beste geholpen kunnen worden door andere vrouwen. Zij delen basale ervaringen en kunnen zich met elkaar identificeren. Claudia Krumme werkt nu nog alleen, maar wordt ondersteund door twee ander counsellors. CCC geeft individuele counselling (één op één gesprekken), groepscounselling en familiecounselling. Indien de behandeling niet voldoende blijkt om de problemen op te lossen kan CCC bemiddelen bij de opname in een gespecialiseerde kliniek in binnen of buitenland. Na een aantal jaren gewerkt te hebben met mishandelde vrouwen, daklozen en mensen met psychische of psychiatrische problemen ben ik gaan werken in de verslavingszorg. Hier kwam ik erachter dat negen van de tien vrouwen met een drank/drugs verslaving ook kampen met eetstoornissen, relatieverslaving, seksverslaving en onderliggende codependentie. Dit was voor mij de aanleiding om me te gaan specialiseren in relatieverslaving, seksverslaving, codependentie en co-verslaving. Zij richten zich op vrouwen met verslavingsproblematiek. Zij hebben overlappende kenmerken en problemen. Primaire verslavingen zijn substantie verslavingen en secundair zijn de gedragsmatige verslavingen. Dat wil zeggen dat zij ook in die volgorde behandeld dienen te worden.

Men kan niet werken aan relatieverslaving, co-verslaving, seksverslaving of codependentie wanneer men nog in actieve verslaving is van één of meerdere substanties of nog aan een eetstoornis lijdt. Wanneer men onthouding heeft van substanties of eetbuien is er ruimte om te voelen, te helen en in contact met je innerlijke stem te komen.

Relatieverslaving en eetstoornissen zijn verslavingen die zich hoofdzakelijk op vrouwen richten ten gevolge van culturele en biologische factoren. Mannen zijn eerder geneigd pijn te vermijden door zich te richten op bezigheden die meer naar buiten gericht zijn in plaats van naar binnen bijvoorbeeld werk en hobby’s.

Vrouwen richten zich vaker op de relatie om pijn te vermijden, misschien wel met een man die net zo beschadigd en moeilijk te bereiken is als zij zelf. Naar mijn mening kunnen vrouwen het beste vrouwen helpen vanwege de identificatie op vele vlakken. We delen allemaal de basale ervaring van wat het is een vrouw te zijn in deze maatschappij en dit creëert een onderling begrip.

Ze kunnen zo ook de onvermijdelijke man/vrouw spelletjes vermijden waartoe vrouwen misschien verleid zouden worden bij een mannelijke therapeut of waartoe hij zich misschien verleidt zou voelen. Wij hebben er daarom voor gekozen om ons te richten op de vrouw die in haar leven te maken heeft gekregen met verslavingsproblematiek.



Om van je relatieverslaving te kunnen genezen moet je een heel nieuwe manier van leven aanleren. Je moet al die wonden helen die in je jeugd (en daarna!) zijn ontstaan en je moet leren op een liefdevolle, respectvolle manier met jezelf en je eigen gevoelens en behoeften om te gaan (ook die van anderen!). Je moet leren van jezelf te houden (je eigen liefdevolle moeder worden!) en contact te maken met je innerlijke stem en daarop te vertrouwen, om verantwoordelijkheid te kunnen dragen voor je eigen leven en welzijn en (emotioneel) op eigen benen te kunnen staan, zodat je geen speelbal meer hoeft te worden van allerlei (al dan niet oprecht) goedbedoelende mensen om je heen. Claudia Krumme is verslavingscounsellor en ervaringsdeskundige. Zij kampte in het verleden met drugsproblemen, relatieverslaving, codependentie en eetstoornissen. Claudia Krumme: ,,Counselling is een vorm van psychologische hulp op basis van dialogen. Vrouwen kunnen door hun huisarts naar mij worden doorverwezen of zelf contact met mij opnemen. De verzekering betaalt de kosten voor de behandeling niet. Ik hoop dat hier in de toekomst verandering in komt. Voor meer informatie kan de website: www.counsellingcenterchanges.nl worden bezocht. Claudia Krumme kan worden bereikt via het emailadres info at counsellincenterchanges.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen