Fixatie in de zorg geen uitzondering

Array

40 Procent van alle patiënten en bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen wordt regelmatig gefixeerd. Ze worden vastgebonden met polsbanden, zo stevig ingestopt dat ze zichzelf niet kunnen bevrijden of in bed gehouden doordat het hek omhoog is geklapt.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting door het onderzoeksinstituut Caphri van de universiteit Maastricht, waarvan de resultaten vandaag bekend worden gemaakt. Aan het onderzoek hebben nationaal 570 zorginstellingen meegedaan: driekwart van alle ziekenhuizen, de helft van alle verpleeghuizen en eenderde van de thuiszorginstellingen. Behalve in verpleeghuizen worden ook in ziekenhuizen en thuiszorginstellingen patiënten gefixeerd. Hier liggen de cijfers met respectievelijk 7 en 2 procent echter beduidend lager. Opgeteld registreerde Caphri dat één op de zeven cliënten van de zorgverleners die aan het onderzoek mee deden, in de dagen voorafgaand aan de meting te maken had gehad met fixatie. 10 Procent bleek in de maand voorafgaand te zijn gevallen.

Het is de tiende keer dat Caphri de prestaties van de Nederlandse gezondheidszorg heeft gemeten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen