Vriesverse groenten en groenteconserven net zo gezond als vers

Array

Vriesverse groenten en groenteconserven bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vitaminen en dragen daarom, net als verse groenten, bij tot de opname van essentiële voedingsstoffen in onze dagelijkse voeding. Dergelijke groenten hebben bovendien het voordeel dat de afname van het vitaminegehalte tijdens de diepgevroren opslag of bewaring in blik spectaculair veel lager is dan bij verse groenten. Die vaststellingen blijken uit een studie van het VLAG, het Vlaams Technologisch Adviescentrum voor de Groenteverwerkende Sector, dat verbonden is aan de Universiteit Gent. Processen als blancheren, invriezen, inblikken, ontdooien en bereiden leiden tot een verlies aan vitaminen. In tegenstelling tot de verse, onverwerkte groente die de consument vaak pas na drie tot zeven dagen gekoelde opslag bereikt, bevatten industrieel verwerkte groenten echter nog altijd een hoog vitaminegehalte. Dat is volgens de onderzoekers te danken aan de snelle en hoogtechnologische verwerking na de oogst, waardoor het verlies aan vitaminen sterk teruggedrongen wordt. Wat ’s ochtends geoogst wordt op het veld, belandt dezelfde dag nog diepgevroren in de stockageruimtes van de groenteverwerkende bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat diepgevroren opslag bij een temperatuur van min 18 graden Celsius of de bewaring van een blik bij kamertemperatuur gedurende twee jaar slechts tot beperkte vitamineverliezen leidt bij een groot deel van de groenten.



In ons land neemt het aandeel van verwerkte groenten in de totale consumptie van groenten vandaag slechts 14,6 procent in. Dat eerder lage cijfer is gedeeltelijk te wijten aan vooroordelen tegenover verwerkte groenten. Consumenten beschouwen ze vaak als minder waardevol dan verse groenten. Ook het onterechte vermoeden dat ze toevoegingen bevatten, speelt mee.

Algemeen is de consumptie van groenten in ons land ondermaats te noemen. Slechts één op duizend Belgen haalt de aanbeveling van 300 gram geconsumeerde groenten per dag. Vooral bij jonge mensen wordt een laag verbruik genoteerd. Nochtans beseft de consument dat groenten gezond zijn, maar die overtuiging wordt te weinig in daden omgezet. De belangrijkste redenen daarvoor zijn tijdsgebrek, de beschikbaarheid van groentesoorten en het ontbreken van kennis om groenten klaar te maken. De diepvriesgroentebedrijven proberen met hun zogenaamde “convenience”-producten de consumptie van groenten op te krikken.(GL)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen