Snel handelen na TIA voorkomt vervolginfarct

0
220

Een mini-herseninfarct, ofwel een tia, moet zo snel mogelijk herkend en behandeld worden. Het iisico op een ingrijpend vervolginfarct is namelijk 80 procent. Dat concluderen Britse en Franse neurologen onafhankelijk van elkaar op basis van twee nieuwe studies die in The Lancet te vinden zijn. Bij snel ingrijpen na een tia is het risico op een
groot vervolginfarct met 80 procent te reduceren. Dat blijkt uit onderzoek van Franse en Britse
neurologen, vandaag  . Deze ontdekking zou een eerste aanzet tot een nieuwe tia-richtlijn moeten zijn, bepleiten de onderzoekers.Tia-verschijnselen zijn meestal binnen 24 uur verdwenen. Zo’n 10 procent van de tia-aanvallen wordt echter in de eerste week gevolgd door
een ernstig en gevaarlijk herseninfarct. Deze ontdekking zou een eerste aanzet tot een nieuwe tia-richtlijn moeten zijn, bepleiten de onderzoekers. 

Bij een tia wordt de bloeddoorstroming in de hersenen tijdelijk onderbroken door stolseltjes in een bloedvat. Dit veroorzaakt een zuurstoftekort in de hersenen en kan voor rlammingsverschijnselen en spraakproblemen zorgen. Meestal lost het lichaam de complicaties binnen een dag zelf weer op, maar 10 procent van de patiënten krijgt binnen een week een groot herseninfarct met veel ernstiger gevolgen.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Oxford is zo’n vervolginfarct vaak te voorkomen. Ze vergeleken mensen die na een tia snel behandeld waren in het ziekenhuis met mensen bij wie dat dagen had geduurd. Een snelle behandeling – meestal met anti-stollingsmedicijnen zoals aspirine –
vermindert de kans op een nieuw infarct met 80 procent, zo stellen de Britse onderzoekers.
De Parijse neurologen benaderden vijftienduizend huisartsen, cardiologen, collega-neurologen. Uit hun studie komt dezelfde conclusie. Ze vroegen om tia-patiënten direct door te verwijzen voor behandeling.
Ook de Fransen menen dat de kans op een vervolginfarct zo met 80 procent te reduceren valt.

 

VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.

PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT! 

In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”