Ziekenhuisapotheker WKZ wint innovatieprijs

0
539

dr Karin Rademaker, ziekenhuisapotheker in het WKZ, heeft de innovatieprijs van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP) gewonnen. Zij krijgt deze eervolle prijs vanwege haar jarenlange vernieuwende inspanningen om de farmaceutische zorg voor zieke kinderen te verbeteren.

De prijs werd dinsdagmiddag uitgereikt tijdens het jaarlijkse wetenschappelijke congres van de Nederlandse apothekers.

Als ziekenhuisapotheker is dr. Karin Rademaker verantwoordelijk voor de farmaceutische zorg van patiënten van het WKZ. Naast haar speciale belangstelling voor kinderfarmacie en infectieziekten, gaat haar interesse ook uit naar het ontwikkelen van kindvriendelijke toedieningsvormen.Gekeken wordt wat de ideale farmaceutische-technische kenmerken zijn van geneesmiddelen voor kinderen. Van belang zijn hierbij smaak en hanteerbaarheid, maar ook de begrijpelijkheid van de bijsluiter en de informatie die de apotheker bij het geneesmiddel aflevert. Tevens houdt zij zich bezig om via beschikbare mediactiebewakingssytemen doseringscontrole bij kinderen mogelijk te maken.

Ziekenhuisapotheker
Karin Rademaker studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de opleiding tot ziekenhuisapotheker in het Academisch Ziekenhuis Utrecht werd ze onderzoeker aan het Eijkman-Winkler Instituut voor Medische Microbiologie in Utrecht. Na haar promotie begon Rademaker als ziekenhuisapotheker in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Sinds 1990 is zij staflid. Vanaf 2007 is zij tevens opleider ziekenhuisfarmacie.

Rademaker bezit de aantekening ‘klinisch farmacoloog in de sectie ziekenhuisfarmacie’ van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie.

Weesgeneesmiddelen
Zij is ook lid van de Stuurgroep Weesgeneesmiddelen. Deze groep zet zich in voor de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen. Hoewel het hier geen kind-specifieke aandoeningen betreft, zijn het wel vaak ziekten die zich (bijvoorbeeld vanwege een genetische achtergrond) vaak al tijdens de kindertijd openbaren.

De KNMP-Innovatieprijs is in 1992 ingesteld en wordt jaarlijks uitgereikt aan apothekers die een nieuw element aan het apothekersberoep hebben toegevoegd. Aan de prijs zijn een oorkonde en een geldbedrag van € 3.500 verbonden.
VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.

PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT! 

In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”