FLO nekslag particuliere ambulancediensten en CAO strop

Array

Vier particuliere ambulancediensten krijgen onder strikte voorwaarde ‘meerdere miljoenen’ per jaar van minister Ab Klink van Volksgezondheid. Hiermee zouden de dreigende faillissementen van Ambulance Oost, AmbulanceZorg NO Gelderland, RAV Utrecht en RAV Zeeland worden voorkomen. Ambulancepersoneel van vier grote ambulancediensten hoeft niet langer bang te zijn voor faillisement. Wel gaan de arbeidsvoorwaarden erop achteruit.

Voorwaarde is dat het personeel een andere, ‘goedkopere’ CAO krijgt, gebaseerd op die voor de particuliere sector. Nu geldt nog de ambtenaren-CAO. De ‘dure’ overgangsregeling voor het functioneel leeftijdsontslag (FLO) zou dan komen te vervallen. Ook moet het personeel overstappen naar een ander pensioenfonds.
VERGEET DE PINKFACTS ACTIE NIET!.

PINKFACTS: LAAT ZIEN DAT JE OM ZE GEEFT! 

In deze actie maand veilen we allerlei Pink Ribbon Goodies op EBAY onder het motto: “Together we can make a difference”De vier particuliere ambulancediensten – zogenoemde B3-stichtingen, naar het artikel in de Algemene burgerlijke pensioenwet waaronder zij pensioenrechtelijk vallen – zijn in de financiële problemen geraakt doordat de kosten van de FLO-regeling niet worden gedekt door de tarieven die ambulancediensten mogen rekenen van het College Tarieven Gezondheidszorg.

‘Gemeentelijke ambulancediensten kunnen voor die kosten uitwijken naar andere inkomsten, maar wij hebben die niet’, zegt Jan Pierik, directeur van Ambulance Oost. Samen met de andere drie diensten trekt hij op onder de noemer B4-vereniging.

Pierik ziet geen andere mogelijkheid voor zijn personeel dan akkoord te gaan met de slechtere arbeidsvoorwaarden. ‘Dit is de laatste reddingspoging. Het alternatief is faillissement, met zekerheid van baanverlies voor het personeel. Dan kan je als medewerker alleen nog hopen dat je in dienst komt bij een andere ambulancedienst. Dat lijkt mij geen optie.’

Het zal niet eenvoudig zijn om de vakbonden achter het reddingsplan te krijgen, verwacht Pierik. ‘Vooral het FLO is een heel gevoelig thema. Maar als er niets gebeurt, gaat het bij ons helemaal mis, dus ik verwacht dat ze uiteindelijk wel akkoord gaan.’ Saillant is dat de huidige CAO-besprekingen voor gemeenteambtenaren zijn vastgelopen op de eis van de vakbonden om de bestaande FLO-overgangsregeling aan te passen ten gunste van het personeel.

Rob

Recente artikelen