Neusspray lijkt potentieel middel in strijd tegen obesitas

Array

Britse onderzoekers denken nieuwe delen in de hersenen te hebben gevonden die bepalen hoeveel je eet. Met hormonen kan dat gebied beïnvloed worden. De studie wordt gebruikt om nieuwe medicijnen tegen obesitas te ontwikkelen. Bij muizen was men er al in geslaagd om hun stofwisseling met behulp van die stoffen permanent ‘aan’ te zetten. Die muizen verloren tot 35 procent van hun gewicht. Maar om de verbranding altijd op aan te hebben staan is voor mensen geen optie. Hij moet gericht aangezet worden als er meer verbrand dient te worden. Een medicijn op basis van deze vondst valt daarom voorlopig niet te verwachten. De recente ontdekking draait om het hormoon pyy, dat vrijkomt als je eet en de eetlust onderdrukt. Dat hormoon blijkt niet alleen voor te komen in het primitieve deel van de hersenen dat bepaalt of je honger hebt, maar ook in het gebied dat de emotionele prikkels controleert en zo bepaalt hoeveel genot je aan eten beleeft. Deze stof wordt in de darmen aangemaakt zodra daar voedsel aanwezig is. Het zorgt ervoor dat de eetlust verdwijnt. De productie verloopt traag; snelle eters hebben al te veel gegeten voordat de eetlust afneemt. Wellicht is deze stof te verwerken in een neusspray: even sprayen voordat je aan tafel gaat en je eet veel minder. Onderzoekers zijn echter niet overtuigd van het effect van een snelle, korte dosering.

Het meest recente onderzoek werd uitgevoerd onder mannen. Deze mochten 14 uur lang niets mochten eten. Daarna kregen zij het hormoon pyy of een placebo toegediend en ondergingen ze een hersenscan. Het hormoon bleek in eerste instantie op het primitieve hongergevoel in te werken. In een later stadium bepaalde de hersenactiviteit in de zogenaamde orbitofrontale cortex hoeveel de mannen aten – het hersendeel dus dat de emoties reguleert. Hoe meer hersenactiviteit in dat gebied, hoe minder de mannen wilden eten.

De studie lijkt duidelijker te maken waarom afvallen vaak zo moeilijk is. Overigens wordt er al geëxperimenteerd met pyy-neusspray om obesitas te behandelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen